Nordens største gravlund for engelske soldater sikret

Gravlunden i Esbjerg skal nu shines op og have ’britisk havestandard’.

Kirkegårdsleder Claus Tønder Jensen har allerede været ude at investere i en robotplæneklipper, så der fremover altid vil være golfklippet græs ved gravlunden i Esbjerg. (Foto: Bo Bechsgaard © DR Syd)

Nordens største gravlund, som ligger i Esbjerg, skal nu shines op til den standard, der kendes fra andre mindesmærker rundt omkring i Europa.

Det drejer sig om 299 gravsteder over faldne allierede soldater fra Anden Verdenskrig. Den kommunale kirkegård i Esbjerg har netop fornyet en 70 år gammel aftale med organisationen Commonwealth War Grave Commission, der overvåger gravsteder for faldne allierede soldater rundt om i verden.

Denne gang følger der penge med aftalen. Og dermed også krav til standarden.

- Vi skal leve op til ’britisk havestandard'. Det betyder, at man skal holde et meget højt niveau, og vi har fået en udførlig liste med ting, vi skal overholde. Det bliver meget fint, siger kirkegårdsleder Claus Tønder Jensen.

Mange allierede soldater mistede livet i Esbjerg-området under Anden Verdenskrig, så derfor er så mange begravet i Esbjerg. Aftalen med Commonwealth War Grave Commission skal fastholde respekten for og mindet om soldaterne.

- Aftalen betyder, at der ikke må være noget at komme efter. Alt skal være slikket, og der skal være flotte kanter og bestemte stauder. Alt skal være luget, og der må ikke ligge blade og kviste på græsplænen. Det skal være tip-top i orden, siger Claus Tønder Jensen.

Gravlunden er ofte besøgt af turister og ikke mindst pårørende til soldater, der mistede livet i krigen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk