Norske YR giver DMI vejr-kamp til stregen

Over en halv million danskere bruger det norske YR til at tjekke vejrudsigten.

DMI har vejrudsigter for tre timer ad gangen, mens YR tilbyder, man kan trække en vejrudsigt time for time (Foto: NF © Scanpix)

Nordmændene ved mere om dansk vejr end DMI gør. Det er der i hvert fald nogen, der mener.

Det viser sig nemlig, at over en halv million danskere bruger den norske vejrtjeneste YR. Det viser tal, som YR har trukket for DR.

Ingrid Støver Jensen, der er redaktør for YR, siger, at der er mange danskere, der er glade for tjenesten.

- Vi får at vide, at YR er enkel at bruge og mere præcis. Det er vi glade for, vi er nemlig meget opsatte på at tage udgangspunkt i, hvad brugeren har behov for, siger Ingrid Støver Jensen.

Ikke bedre til at forudsige vejret

Hvad angår kvaliteten af de enkelte vejrtjenester vil Ingrid Støver Jensen imidlertid ikke vurdere, om det er korrekt, at YR laver mere præcise vejrudsigter end DMI.

- Vi kan ikke vurdere kvaliteten af, hvad andre laver. Vi er kun opmærksomme på kvaliteten af det, vi selv laver, siger hun.

Hos Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, er man klar over, at der er en gruppe, der bruger den norske vejrtjeneste.

Søren Olufsen, der er souschef i operationsafdelingen i DMI, mener imidlertid ikke, at YR er bedre til at forudsige vejret.

- Det er de samme videnskabelige meteorologiske data, der ligger til grund for begge tjenester, så det må skyldes den måde, som vejrudsigterne præsenteres på, siger Søren Olufsen.

YR har vejrudsigter time for time. (© dr)

Den vurdering er meteorolog i Danmarks Radio, Jesper Theilgaard enig i.

- De er dybest set lige præcise eller lige upræcise, for det er de samme data, de bruger. Men man kan sige, at det er forskelligt, hvordan de bruger dataene. YR er rigtig gode til at få det til at se godt ud, siger han.

Svagheden er data

En af forskellene på de to vejrtjenester er, at DMI har vejrudsigter for tre timer ad gangen, mens YR tilbyder, man kan trække en vejrudsigt time for time for enhver lille by i landet.

Men ifølge Jesper Theilgaard har man ikke målinger, der er så præcise.

- Der er ikke en kæde, der er stærkere end det svageste led, og det svageste led i den her sammenhæng er data. Det kan godt være, man kan få en vejrudsigt for en lille flække, men det ændrer ikke ved, at det, der ligger til grund, er beregnet ud fra de nærmeste målepunkter, og de kan være op til 100 km væk, siger han.

DMI's byvejr på dmi.dk. (© dr)

Alligevel kigger DMI YR over skulderen for at se, om de kan lære noget, at den populære tjeneste.

- Det vigtigste for os er, at der er et godt og videnskabeligt grundlag for vores vejrudsigter. Men når så mange danskere bruger tjenesten, så kigger vi selvfølgelig på, hvad det er, YR gør. Og jeg vil godt erkende, at deres grafiske layout er ganske lækkert, siger Søren Olufsen fra DMI.

YR får ikke kun henvendelser fra Danmark. Ingrid Støver Jensen oplyser, at man også har brugere i lande i Latinamerika, Sydamerika og Afrika.

Facebook
Twitter