Nu dyrker dagplejebørn også mindfulness: 'Uh, de elsker det'

Dagplejere bliver uddannet i at lave mindfulness og meditation med børnene.

Dagplejer Karina Schack Knudsen nusser et af børnene med blomster i hovedet. Det er en af de måder, hun arbejder med mindfulness på. Privatfoto

En flok dagplejebørn i skoven og fuldstændig ro. To ting der nok sjældent hører sammen.

Men det gør de faktisk for dagplejer Karina Schack Knudsen. Hun er nemlig en af de dagplejere, der laver mindfulness med sine dagplejebørn i skoven.

Det sker ved, at hun nusser dem om hovedet med blomster fra naturen og får dem til at lave åndedrætsøvelser.

- Uh, de elsker det. Når de så kan mærke på sig selv, at de har fået ro på deres krop, så rejser de sig op og siger ”Så Karina. Nu er jeg klar. Det var dejligt – tak for det,” fortæller hun, der laver små øvelser med dagplejebørnene hver dag.

Meditation er ikke kun for voksne

Karina Schack Knudsen arbejder ved ”Den private dagpleje” i Holsted, der er blevet certificeret Mindful Dagplejer. Mindful dagplejerkonceptet er skabt af den tidligere dagplejer Mette Møldrup Hansen fra Varde.

Konceptet er blevet populært. I år uddanner hun 40 dagplejere over hele landet til at bruge meditation og mindfulness sammen med børnene.

Og mindfulness er et værktøj, der sagtens kan bruges til børn, mener hun.

- Dagplejere oplever, at børnene får en anden ro. De mærker et større nærvær og samspil mellem dem selv og børnene, oplever hun.

Lone Overby Fjordback, overlæge og leder af Dansk Center for Mindfulness på Aarhus Universitet, ser positivt på initiativet, men understreger, at hun ikke kender til det konkrete koncept.

- Vi har gode vilkår her i Danmark, men kvaliteter i sindet som at være glad og tilfreds er en færdighed, man kan træne, ligesom man kan træne at spille instrumenter. Det er da super fint, at man går i gang med det til børn, siger hun.

Hun uddyber, at de første studier med mindfulness til børn viser, at det har en god effekt, når man træner deres mentale sundhed. De får det bedre, og de kan komme til at klare sig bedre i skolen. Faktisk bliver de også mere empatiske, fortæller overlægen.

Hvad mindfulness?

  • Mindfulness har rødder i buddhismen.

  • I mindfulnesstræning arbejder man med opmærksomheden. Man noterer dét, der dukker op og accepterer det.

  • Meditation betyder, at man bevidst koncentrerer sig.

  • Mindfulness betyder at være nærværende og til stede lige nu i dette øjeblik på en måde, hvor man er kærlig og venlig imod sig selv.

Kilde: Psykiatrifonden