Nu lukker butikker og centre ned: 'Svært at se enden på det'

En lang række forretninger, shoppingcentre og restauranter lukker klokken 10.

Sådan ser det ud mange steder onsdag formiddag. Her er det indkøbscentret Borgen i Sønderborg.

Shoppingcentret Broen i Esbjerg er et af mange steder, der nu lukker. Broen har i alt 60 butikker.

- Det er svært at se enden på det her, siger centerchef Janni Baslund Dam.

- Vi kender ikke rigtig den endelige slutdato på denne situation. Jeg tror, alle vil sige, at det er en bekymrende situation, vi står i.

Hendes reaktion kommer dagen efter, at statsminister Mette Frederiksen (S) i aftes på et pressemøde fortalte, at en lang række butikker, forretninger og centre skal lukke fra klokken 10 for at begrænse udbredelsen af coronasmitten.

Det gælder shoppingcentre, solcentre, frisører, tatovører, natklubber, barer, vandpibecaféer og andre butikker.

Det gælder altså alle steder, hvor personer kommer i tæt kontakt med hinanden.

Restauranter, caféer og spisesteder skal også lukke. Det vil dog fortsat være tilladt for dem at lave takeaway.

Også sports- og idrætsfaciliteter som eksempelvis fitnesscentre skal lukkes for at hindre smittespredning.

- Jeg og en hel masse andre bliver meget berørt af det her. Konsekvensen er, at alle skal lukke ned. Og der vil komme en økonomisk nedgang, siger Janni Baslund Dam.

Vi skal tage det alvorligt

Hun bakker fuldt ud op om regeringens tiltag.

- Det er en situation, vi skal tage alvorligt. Og hvis vi kan være med til at nedbringe smittefaren, så skal vi gøre det, siger Janni Baslund Dam.

Hun forklarer, at man vil forsøge at hjælpe butikkerne i centret. Men der er ikke lagt konkrete planer endnu.

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe vores lejere. Vi er en stor familie, og vi vil rigtig gerne komme på den anden side, siger hun.

I videoen kan du se Mette Frederiksen præsentere de nye tiltag:

Ekstrem svær tid

I shoppingcentret Broen er det nu kun Kvickly og apoteket, der må holde åbent, samt de restauranter, der vil levere takeaway.

I nøjagtig samme situation står storcentret Borgen i Sønderborg. Her er der i alt 45 butikker.

- Det bliver en ekstrem svær tid. Vores forretninger er i forvejen under et vist pres. Det bliver alvorligt for mange, at vi nu går i nul, siger Flemming Enghave, der er centermanager.

Også han bakker helt op om regeringens tiltag.

- I forhold til den sundhedsmæssige krise, vi som land står i, så er det et fornuftigt tiltag at få lukket ned for mange af mødestederne så hurtigt som muligt, siger Flemming Enghave.

Flemming Enghave siger, at man vil gøre alt, hvad man kan for at hjælpe butikkerne. Det kunne for eksempel være at få udsat huslejen.

Sværeste og hårdeste proces

I Aalborg Storcenter lukker 75 forretninger i dag.

Centerchef Preben Bjerregaard har stor forståelse for, at tiltaget er nødvendigt. Men det har store konsekvenser for butiksejerne, siger han:

- Det her bliver den sværeste og hårdeste proces for dansk detailhandel. Uanset hjælpepakker er der fortsat udgifter på måske 25 procent til lønninger, husleje og faste omkostninger, kontingenter og så videre.

Situationen får også økonomiske konsekvenser for storcentret Metropol i Hjørring. Centret har cirka 35 butikker.

- Vi vil gå konstruktivt til værks i et forsøg på at få vores butikker bedst muligt gennem krisen, siger centermanager Lars Slyngborg.

Huslejen udsat

Hos Esbjerg Storcenter, hvor man har 28 butikker, har lejerne allerede fået udsat huslejen for april, men centerchefen Verner Thomsen håber også, at der kommer kompensation fra staten til butikkerne - ellers vil det koste nogle butikker livet, mener han:

- Jeg er helt overbevist om, at man skal hjælpe og træde til, hvis ikke man vil se en masse tomme butikker i Danmark.

Deas Center Management, der driver 17 shoppingcentre i Danmark, har forberedt sig på situationen.

- Vi har fulgt situationen meget nøje i andre lande, hvor den slags initiativer allerede er taget. Derfor havde vi lavet en nødplan, forklarer centermanager Lotte Vestergaard Skov.

- Vi informerede vores lejere i centrene om, at vi lukkede ned. På forhånd havde vi også talt med dagligvarerbutikker og apoteker om, hvordan vi kom til at holde centeret åbent for dem, mens de også allerede havde fået besked på, hvordan vi fik kunderne til at holde afstand.

FacebookTwitter