Nummerpladescannere har lavet 500.000 hits

Scanningssystemet har ført til, at flere kriminelle er blevet stoppet, lyder det fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Det er omkring et halvt år siden, at politiet fik opført nummerpladescannerne i hele landet. Opgørelsen af antal aflæsninger er for de seneste tre måneder. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Politiets nummerpladescannere har indtil videre været et effektivt redskab i kampen mod kriminalitet.

Sådan lyder konklusionen fra Syd- og Sønderjyllands politi, som har omkring ti scannere ved grænsen til Tyskland.

En aktindsigt, som DR Syd har fået fra Rigspolitiet, viser, at scannerne har registreret ulovlige køretøjer 500.000 gange.

Nogle af de registreringer kan være de samme biler, der er blevet fanget af en nummerpladescanner flere gange.

Men scanningssystemet har altså ført til, at flere kriminelle er blevet stoppet. Det fortæller Brian Fusing, der er politiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands politi.

- Vi har blandt andet brugt dem i forbindelse med grænseoverskridende kriminalitet og anden alvorlig kriminalitet, og vi har store forventninger til, at systemet kan hjælpe os endnu mere i vores politiarbejde i fremtiden, siger han.

Scannerne fanger først og fremmest biler, der har efterlyste nummerplader for eksempel på grund af tabte eller stjålne nummerplader. Derudover er der blevet fanget mange bilister med ubetalt eller manglende forsikring.

Brian Fusing ved Syd- og Sønderjyllands Politi kan også fortælle om sager, hvor politiet har fanget organiserede cykeltyve, som har forsøgt at smugle et stort antal cykler ud af landet.

En lastbil, der smuglede 2,5 millioner cigaretter, blev også standset takket være nummerpladescannerne.

- Og så har vi kunnet bruge det til efterforskningen af sager om menneskesmugling, fortæller Brian Fusing.

Det var Socialdemokratiet, der foreslog brugen af scannerne under den tidligere S-R-regering. Og partiets finansordfører Benny Engelbrecht mener, at scannerne har været en succes indtil videre.

- Når man har så mange hits på kriminel aktivitet, som kan bruges til at spore og føre bevisførelse, så er det et godt redskab. Derfor bør vi overveje, om der skal investeres yderligere på det her område, siger han.

Henning Hyllested, der er transportordfører for Enhedslisten, er derimod skeptisk overfor nummerpladescannerne, fordi han ikke mener det er gennemsigtigt nok, hvornår og hvorfor politiet gemmer registreringer af nummerplader i 30 dage.

- Det er politiet, der vurderer, hvornår man har brug for at gemme en registrering, og lur mig, om politiet ikke ender med at gemme langt de fleste registreringer i 30 dage, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Rigspolitiet, der har ansvaret for scannerne på landsplan.

Kort om nummerpladescannerne

  • Det er omkring et halvt år siden, at politiet fik opført nummerpladescannerne i hele landet.

  • Scannerne fotograferer alle nummerplader. De lovlige nummerplader bliver slettet i systemet efter 24 timer.

  • Fordelt over hele landet har politiet 48 mobile patruljevogne med scannere og over 100 stationære kameraer.

FacebookTwitter