Ny energiform vil konkurrere med vindmøller

En forsøgsordning skal lave energi ud af saltvand ved såkaldt osmose.

Det nye system danner energi af saltvand.

Nu kan vindmøllemodstanderne se frem til nye grønne alternativer.

I Sønderborg er der netop åbnet et pilotanlæg, som tester, hvordan man kan udvinde energi ved at blande ferskvand og saltvand.

Det sker gennem en proces, der kaldes osmose, der helt forsimplet handler om, hvordan væsker bevæger sig gennem en membran.

Fysikkens love siger, at det ferske vand altid vil søge over i saltvandet, når det er adskilt af en membran, og den bevægelse kan være fremtidens grønne energikilde.

Det mener Henrik Tækker Madsen, der er adjunkt og projektleder i virksomheden Saltpower.

- Et fuldsaltanlæg ved Sønderborg kan producere cirka en megawatt. I stedet for at sætte en vindmølle op kan man altså bygge et saltkraftanlæg, der kan placeres i en kælder, så man slet ikke ser det, siger han.

Velegnet til danske forhold

Det saltmættede vand skal findes i undergrunden, og det er Sønderborg Fjernvarmes såkaldte geoterminanlæg allerede ved at pumpe op.

Bestyrelsesformand i Danfoss Jørgen Mads Clausen har været en del af projektet fra starten, og han ser gode muligheder i den alternative energiform.

- Der er ingen, der har tænkt på det her før. Det er utrolig rentabelt, og jeg tror, der vil være en stor interesse for det, siger han.

Udover projektet i Sønderborg skal der også laves et pilotprojekt i København, før det kan slås fast, om projektet med saltvandskraft er klar til at komme ud på energimarkedet.