Ny forening: Danskerne skal fødes som organdonorer

Danskerne skal ikke vælge til- men fra. Det mener ny forening, som arbejder for, at vi automatisk bliver organdonorer fra fødslen.

Ny forening mener, vi skal fødes som donorer. (Foto: © Monkey Business Images, Colourbox)

Manglen på organdonorer herhjemme har fået en helt ny forening frem.

Foreningen hedder 7Liv og arbejder for, at vi danskere fødes som donorer og skal sige aktivt fra, hvis vi ikke ønsker at lægerne kan bruge vores organer.

7Liv hedder foreningen og foreningens formand, Karin Riis-Jørgensen, begyndte at interessere sig for organdonation da hun selv donerede en nyre til sin søn.

- Vi ønsker at redde liv ved at holde fokus på de levende i stedet for de døde. Hvorfor opfordrer vi kun befolkningen tage stilling til organdonation?

- Vi beder jo ikke folk tage stilling til passiv rygning eller fartbegrænsninger, siger Karin Riis-Jørgensen.

Ikke tale om tvang

Karin Riis-Jørgensen mener ikke, at der er tale om tvang. I stedet mener hun, at det er en mulighed for at være livredder samtidigt med, at man kan melde fra ved at sige nej.

- I andre dele af sundhedsområdet er man automatisk tilmeldt screeninger. Her skal man også melde fra, hvis man ikke ønsker det, siger formand for foreningen 7Liv Karin Ris-Jørgensen.  

Hver anden uge dør ventelistepatient 

Ifølge Jan Rishave fra foreningen Oplysning om Organdonation er der i dag 850.000 tilmeldte donorer i Danmark. Men det ønskede tal er en million, for der er mangel på donorer.

Der dør i gennemsnit en person hveranden uge, der ikke fik et organ, og det er problematisk, lyder det fra Oplysning om Organdonation.

- Så længe vi har mennesker på venteliste, og folk dør, så er det da kritisk med manglen på organdonorer, siger Jan Rishave til DR Syd.