Ny konkurrent til skovbørnehaverne: Der skal skråles mere ”Mester Jakob”

Skovbørnehaver får nu konkurrence af sangbørnehaver, der har fokus på at synge mere.

De spæde, lyse børnestemmer skal bruges til andet end skrig og snak, når børnene er i institution.

Det mener Sangens Hus, som står bag projektet Sangglad, der vil uddanne 100 børnehaver til sangbørnehaver i 2020.

Allerede nu er 31 børnehaver i gang med projektet, og en af dem er Kløverhusene i Sønderborg, hvor 4-årige Aia Christine Bondo går.

- Det er dejligt at synge, og man får mere energi i kroppen. Og så kan man lære nogle flere ting og alt muligt, siger hun, der peger på "Mariehønen evigglad" som sin yndlingssang.

Sang stimulerer sproget

Aias børnehaveleder Jytte Lorenzen er enig i, at man kan lære noget af at synge. Kløverhusene har fået en sangkonsulent tilkoblet børnehaven, som skal komme der i en to-årig periode.

- Da vi fik at vide, at vi kunne være med i projektet, sagde vi ja, fordi sang er en rigtig god måde til at få stimuleret sproget, siger lederen.

Og selvom mange børnehaver allerede synger "Lille Peter Edderkop" og "Mester Jakob", så fortjener sangen et større fokus, mener projektleder for Sangglad, Thomas Späth Larsen:

- Gennem flere årtier har man kunnet certificere sig som for eksempel skovbørnehave. Der har ikke været tilbud, der kan matche det inden for sang og musik, derfor har vi lavet projekt Sangglad, siger han.

Målet er, at pædagogerne uddannes af sangkonsulenterne til bedre at kunne formidle sang og bevægelse. Bliver der sunget om busser i "hjulene på bussen," så bliver en legetøjsbus vist frem, og der skal fut i bentøjet på børnehavebørnene.

Det gør, at de små kan koble elementer fra sangene til virkeligheden.

- Vi hjælper børnehaverne med at få en god kultur om at synge. Vi giver pædagogerne værktøjer til at kunne inkludere sang i de læringsmål, man som pædagog i forvejen arbejder med, siger Thomas Späth Larsen.

Der bliver sunget "hjulene på bussen drejer rundt, rundt, rundt" i kor. (Foto: © Simon Sandemand, DR Syd)

Mere energi i kroppen

Forsker Svend Erik Holgersen fra Danmarks Pædagogiske Universitet glæder sig over, at der mere sang på vej i børnehaverne.

For når 4-årige Aia Christine Bondo fortæller, at hun får mere energi i kroppen, så kan forskeren kun nikke genkendende til den følelse.

- Det at synge har en meget omfattende betydning for ens helse. Det kan være sundhedsfremmende, fordi der udløses hormoner, der giver glæde i kroppen, siger han.

Og det har ikke kun fordele for sproglæring og humøret. De sange, man synger som barn, har en stor betydning for en resten af livet, fortæller forskeren.

- De sange, man lærer som barn, bærer man med sig resten af livet. De giver en identitet og en følelse af at være en del af et kulturelt fællesskab. Der er forskning, der viser, at det man har lært som barn, kan pludselig hjælpe en, hvis man bliver dement som gammel, siger Svend Erik Holgersen.