Ny lægeklinik kan trække flere læger til Vestkysten

Region Syddanmarks ansøgning om en lægeklinik i Esbjerg er netop blevet godkendt af ministeriet.

Lægebesøg på sygehuset kan blive hverdag for patienter i Esbjerg. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Hvis du bor i Esbjerg får du snart mulighed for at gå til en praktiserende læge på sygehuset i stedet for i et lægehus.

Sundheds- og Ældreministeriet har netop givet Region Syddanmark tilladelse til at åbne en almen medicinsk klinik på Sydvestjysk Sygehus.

Det ønsker regionen at gøre på grund af lægemanglen i Esbjerg.

Baggrunden for den nye klinik er, at Esbjerg har været plaget af lægemangel og risikerer at blive det igen, siger Frank Ingemann Jensen, der er afdelingschef i regionens praksisafdeling.

- Det er stadigvæk en lille smule faretruende med så mange ældre læger. Så vi vil gerne sikre os, at vi har lægevalg til hele befolkning. Det skal det her være med til at sikre.

Ministeriet har i sin tilladelse lagt vægt på, at klinikken også vil styrke samarbejdet mellem de praktiserende læger og sygehuset.

Sundheds- og Ældreministeriet skriver også i deres afgørelse, at forsøget med lægeklinikken "har til formål at fremme omstilling i sundhedsvæsenet med en ny organisationsform, som bl.a. skal medvirke til bedre lægedækning i Esbjerg".

Udvalgsformand: To fluer med ét smæk

Regionen forventer, at det også vil gøre det lettere at tiltrække læger, fordi man kan lave kombinationsstillinger, hvor lægerne både kan arbejde på sygehuset og i den almene praksis.

I forbindelse med ansøgningen om lægeklinikken sagde formand for Sundhedssamordningsudvalget i Region Syddanmark, Tage Petersen (V), at det vil give borgerne en stor tryghed med den nye lægeklinik.

- Ved at placere en lægeklinik på sygehuset slår vi to fluer med et smæk. Vi sørger både for, at borgerne kan komme til de samme læger hver gang – med den tryghed det nu giver – samtidig med, at vi får afprøvet nye metoder til samarbejde på tværs af fag og sektorer, sagde han.

Klinikken kan få stor betydning for borgerne i Esbjerg, mener Frank Ingemann Jensen.

- Den lægeklinik vil kunne udvides relativt hurtigt, og derfor vil den kunne tage rigtig mange patienter. Det vil betyde, at vi har en form for reserve. Den kan ikke løse alle problemer, men den vil være en god reserve at have, afslutter han.

I første omgang skal klinikken oprettes på forsøgsbasis i en 6-årig periode. Planen er, at to læger skal bemande klinikken, som vil kunne betjene 3.200 patienter.

Forsøgsordningen vil blive evalueret efter de første tre år.

Det vides endnu ikke, hvornår den nye klinik åbner.