Ny mand, ny opholdstilladelse: Efter ni år i Danmark måtte Ana tilbage for at søge igen

Efter ni år i Danmark måtte dansktalende og selvforsørgende 35-årige Ana Siason forlade sin danske kæreste og læreplads for at få ny opholdstilladelse.

De seneste to år har filippinske Ana Siason og kæresten Stefan Kirkegaards liv i Esbjerg været sat på pause. I mere end et år har Ana Siason boet i sit hjemland Filippinerne, mens hun har ventet på en ny opholdstilladelse i Danmark.

Efter ni år i Danmark ville myndighederne i 2016 ikke forlænge hendes opholdstilladelse på grund af en fejl i hendes ansøgning.

Ana Siason var i lære som konditor, inden hun måtte forlade Danmark. Hun mangler stadig den sidste del af sin uddannelse, men nu kommer drømmen om sin egen forretning i første række. (Foto: PRIVAT © (c) DR)

Det betød, at hun sidste år måtte droppe ud af sin uddannelse som konditor og glemme drømmen om sin egen forretning for at rejse til sit hjemland Filippinerne, hvor hun påny skulle søge om familiesammenføring.

- Selvfølgelig er jeg trist. Jeg ved godt, at regler er regler, og det skal man respektere. Jeg forstår bare ikke, hvorfor man ikke lader mig blive. Jeg er ikke kriminel, og jeg forsørger mig selv, sagde hun lige inden hun forlod Danmark sidste år.

Uddanner sig til konditor

Ana Siason kom til Danmark i 2009 som au-pair. Hun er ved at uddanne sig til konditor, taler flydende dansk, er gift med en dansker og har aldrig modtaget offentlig forsørgelse.

Men en skilsmisse fra sin første danske mand i 2015 gjorde, at hun i 2017 ikke kunne forlænge den opholdstilladelse, hun havde.

Afslag blev fulgt af klage, og klage blev fulgt af afslag. Udlændingenævnet holdt fast i deres afgørelse og ville ikke forholde sig til, at Ana Siason opfyldte andre adgangsgivende krav. Fra 23. marts 2017 opholdt Ana Siason sig illegalt i Danmark.

Eneste mulighed var på ny at søge om familiesammenføring med sin nye mand – og det skulle foregå fra hendes hjemland.

Kampen var lang og sej

Efter mere end et år på Filippinerne er hendes ansøgning nu behandlet, og hun har nu fået en ny toårig opholdstilladelse i Danmark og er vendt hjem til Esbjerg.

- Det føles som om, jeg har vundet i Lotto. Det, jeg ønsker allermest, er at være i Danmark uden problemer. Det har været en stor kamp at få lov til, siger Anna Siason.

- Jeg er en person, der ikke giver op. Hvis der er noget jeg vil, så kæmper jeg for det, så længe jeg kan.

Ana Siason håber, at hendes nye forretning bliver så stor en succes, at hun med tiden kan få en ansat i sin kagebutik. (Foto: PRIVAT © (c) DR)

Men kampen har været svær, og det kræver vilje og stædighed at få lov at være i Danmark, fortæller hun.

- Det er hårdt at kæmpe for at blive i Danmark. Regler er ikke nemme. Hvis man vil være i Danmark, skal man bevise, at man er villig til at gøre noget. Man skal lære dansk, bruge sproget og arbejde. Det har jeg gjort.

Åbner nu egen forretning

Hun mangler stadig den sidste del af sin uddannelse som konditor. Men planen har, siden hun gik i lære, været at åbne sin egen butik med kager. Men efter mere næsten to år blev revet ud af hendes kalender, vil hun ikke vente længere og forbereder sig nu på at blive selvstændig.

- Det er en stor drøm at have mit eget, og jeg har brugt så mange penge på ansøgningsgebyr, bankgaranti og rejser frem og tilbage mellem Filippinerne og Danmark. Nu skal jeg bare tjene penge, siger hun.

Ana Siason skal om to år søge om at forlænge sin opholdstilladelse i Danmark, men hun håber, at hun med tiden kan få permanent opholdstilladelse.

Facebook
Twitter