Ny rapport bekræfter: Massiv olieforurening ved Danfoss på Nordals

Omkring 300 tons olieforurening er blevet kortlagt på nordalsisk strand, oplyser Region Syddanmark.

Olieforureningen på Himmark Strand er estimeret på baggrund af cirka 250 jordprøver og 65 vandprøver. (Foto: Mai Von Guionneau Jessen)

Der er fundet omkring 300 tons olieforurening på Himmark Strand på Nordals. Det viser en forureningsundersøgelse, som Region Syddanmark satte i gang i september.

Olieforureningen er estimeret på baggrund af cirka 250 jordprøver og 65 vandprøver. Og omfanget kommer bag på regionen.

Det fortæller civilingeniør Kristian Dragsbæk Raun, der også er Region Syddanmarks projektleder på forureningssagen.

- Vi har fundet noget mere, end vi måske havde forventet. Og hvad det konkret kommer til at betyde, ved vi ikke lige nu.

I september afslørede en undersøgelse, at Danfoss' dumping af affald i 1950'erne og 1960'erne har haft større konsekvenser end hidtil antaget.

Stikprøver viste, at der i vandet ud for stranden blev fundet store mængder af det kræftfremkaldende stof vinylklorid.

Her viser forureningsundersøgelsen, at mængden af vinylklorid udgør cirka fire tons, og ifølge Kristian Dragsbæk Raun svarer det til regionens forventninger.

Flere undersøgelser sættes i gang

Og med fundet af den massive olieforurening kan det blive en kostbar affære at rydde op, vurderer han.

- Det er klart, at jo større forureningen er, og jo mere man finder derude, jo dyrere vil det blive at rense op. Men i dag ved vi ikke, hvad der præcist skal gøres ved forureningen derude. Så hvilke konsekvenser det har i forhold til det, ved vi faktisk ikke helt.

Ifølge Kristian Dragsbæk Raun skal resultaterne nu præsenteres for Danfoss og Sønderborg Kommune, og så venter der flere undersøgelser af Himmark Strand.

- Vi skal have undersøgt lidt mere dernede for at få et mere præcist tal, for det er ikke helt præcist lige nu. Det er nogle usikre undersøgelser, der er lavet, hvor der er relativt stor afstand mellem boringerne.

Danfoss: Vi er kede af det

Det massive fund af olieforurening på Himmark Strand gør indtryk, fortæller pressechef hos Danfoss Mikkel Thrane.

- Vi er selvfølgelig meget kede af denne her sag.

- Vi har haft på fornemmelsen, at der var tale om en alvorlig forurening. Nu har vi fået klarlagt omfanget af den, og der viser det sig, at det er en seriøs og alvorlig forurening. Og derfor er der også et ønske om at få det her løst så hurtigt, som det overhovedet kan lade sig gøre, siger han.

Han understreger, at selskabet nu vil fortsætte sit samarbejde med Region Syddanmark og Sønderborg Kommune om, hvordan forureningen skal håndteres.

Opdateret kl. 14.15 med kommentar fra Mikkel Thrane, pressechef hos Danfoss.