Ny tænketank skal give tusindvis af job

En ny tænketank skal få sat skub omlægningen til grøn fjernvarme. Det skal sikre flere tusinde nye job.

En ny tænketank skal få sat skub omlægningen til grøn fjernvarme. Det skal sikre flere tusinde nye job. I spidsen kommer Danfoss' bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen til at stå. Arkivfoto. (© DR)

Fjernvarmen skal være mere grøn, og det skal give flere tusinde nye arbejdspladser.

Det skal en ny tænketank, som hedder "Grøn Energi" og som har Danfoss' bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen i spidsen, være med til. Det handler først og fremmest om at kunne sætte skub omlægningen til grøn varme.

- Vi skal i gang med at konvertere 400.000 danske huse om fra individuel nanturgasfyr, og over til grøn og billig fjernvarme, siger Kim Mortensen, som er direktør Dansk Fjernvarme, der der organiserer 405 fjernvarmeværker fordelt over hele landet.

Men det kræver politiske beslutninger og mere dokumentation.

- Det håber vi, at tænketanken kan være med til at fremskynde, siger Kim Mortensen, som selv har været med i arbejdet med at få startet det hele op, siger han.

Bag tænketanken står store fjernvarme-virksomheder, som har afdelinger i Esbjerg. Det er eksempelvis Grontmij og Rambøll. I dag har cirka 63 procent af alle danske husstande fjernvarme.

Flere tusinde nye job

Med omlægningen følger flere tusinde nye job. Ifølge Kim Mortensen, så vil denne omlægning og udvidelse af fjernvarmenettet betyde mellem seks og otte tusinde nye job.

- Og det tal kan man gange med to, når man ser på potentialet i resten af Europa, siger han.

Målet er, at fjernvarmebranchen i 2020 kan nå en eksport på over ti milliarder kroner. Men så skal også gang i det nu, og det er også vigtigt have store virksomheder som Danfoss med.

- Eksempelvis Danfoss har et stort navn, når man taler om energieffektiviseringer rundt om i verden, og har derfor et forspring med den viden og de løsninger, de har, siger Kim Mortensen

Fjernvarmen er i dag baseret på 52 procent vedvarende energi, og beskæftiger over ni tusinde mennesker.

Facebook
Twitter