Ny viden om kvinders rolle efter spektakulært fund: Jernalderkvinde skar i folks kranier

Nyt fund afslører, at kvinder var lægekyndige og udførte kirurgiske indgreb i jernalderen.

Under en stor udgravning i Sønderjylland er dette spektakulære fund dukket op. En trepanations-sav. Det er første gang, der er fundet et kirurgisk instrument i en grav i Danmark. (Foto: ønlev-kvinden © Museum Sønderjylland)

De jordiske rester fra en cirka 1800 år gammel jernalderkvinde er dukket op i en omfattende udgravning ved Ønlev i Sønderjylland.

Den kvindelige læge var iført en halskæde af ravperler hvilket vidner om, at hun var en velhavende kvinde. (© Museum Sønderjylland)

Men det mest opsigtsvækkende er det kirurgiske instrument, der er fundet ved siden af kvinden. Fundet viser nemlig, at kvinden var lægekyndig og i stand til at udføre kirurgiske indgreb.

Det er første gang, at der er fundet et håndgribeligt bevis på, at kvinder i jernalderen faktisk var læger.

Undersøgelser peger på, at kvinden blev lagt i graven omkring 225 og 250 e.Kr., og hun kan nu være med til at nuancere opfattelsen af kvindernes rolle i jernalderen.

- Kvinder var ikke bare kvinder. De havde en vigtig position og havde nogle bestemte funktioner, siger Per Ethelberg, der er museumsinspektør på Museum Sønderjylland.

Instrumentet, der lå sammen med kvinden, er en trepanations-sav. Den har været anvendt til at udføre operationer i kraniet på mennesker, som har fået slag i hovedet ved ulykker, krig eller anden form for vold.

Trepanations-saven blev brugt til at skære hul i kranier, for at lette blodtrykket efter for eksempel slag i hovedet efter kamp. En sådan operation kunne redde livet på den skadede person. (© Museum Sønderjylland)

Begravet med ravperler om halsen

Nogle af de øvrige ting, der er fundet i graven, viser, at kvinden kunne stamme fra Sjælland. Og kvinden var tydeligvis velhavende. Det afslører en halskæde med ottetalsformede ravperler og kostbare smykker af sølv og bronze.

- Hun er formentlig indgået i en ægteskabsalliance og er kommet til Ønlev med jyderne, der på det tidspunkt kæmpede mod anglerne om magten i det sydlige Jylland, siger Per Ethelberg.

En trepanations-sav blev brugt til at operere i kraniet på mennesker. Museum Sønderjylland har her lavet en rekonstruktion af det kirurgiske instrument. (Foto: ønlev-kvinden © Museum Sønderjylland / Foto: Louise Mandrup DR © Museum Sønderjylland)

Det er første gang i Danmarkshistorien, at man har fundet en lægegrav, oplyser Museum Sønderjylland.

- Det er helt exceptionelt fund. Det er kun anden gang, vi har fundet en lægegrav uden for Romerriget. Begge gange var det kvinder, og det fortæller, at kvinderne havde en mere nuanceret rolle i samfundet, end vi hidtil har tillagt dem, siger Per Ethelberg.

Den kvindelige lægegrav er bare noget af det, som er dukket op under udgravningen ved Ørnlev, der har varet i tre år. Der er også fundet et bronzesværd, fund fra stenalderen og omkring 30 1.900 år gamle urner, som indeholdt rester af skjolde og våben.

  • Ønlev-kvinden blev lagt i graven her for cirka 1800 år siden. (© Museum Sønderjylland)
  • Der lå også en kniv og en ring i bronze i nærheden af den kvindelige læge. (© Museum Sønderjylland)
  • I området, hvor Google og Apple vil placere et datacenter, er der udover kvindegraven også fundet næsten 2000 år gamle urner i ler. (© Museum Sønderjylland)
1 / 3

Udgravningen er Museum Sønderjyllands største og har beskæftiget op mod 30 arkæologer ad gangen. Arbejdet er udført syd for Rødekro i det område, hvor Apple og Google skal anlægge datacentre. Det tre år lange arbejde har kostet omkring 50 millioner kroner – et beløb som datagiganterne betaler.

Museum Sønderjylland mangler stadig at udgrav cirka en tredjedel af området ved Ønlev.

Facebook
Twitter