Nye tal: Det koster grænsekontrollen

Politiet bruger cirka 461 årsværk på grænsekontrol. Det kan mærkes, siger politiformand.

Politiet forventer i år at bruge 663.000 effektive mandetimer på den midlertidige grænsekontrol. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Det er et betydeligt antal timer, politiet sætter af til grænsekontrol i år.

I 2016 forventer politiet at bruge 461 årsværk på midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse. Det viser en ny opgørelse fra Rigspolitiet.

- 461 årsværk nærmer sig antallet af personale i en politikreds i Danmark, hvis man ser bort fra København, som er større, og Bornholm, som er mindre. Så det er noget, der i den grad kan mærkes, siger formand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt.

De 461 årsværk kan ifølge Rigspolitiet oversættes til mere end 663.000 effektive mandetimer. Altså timer, der bruges på rent politiarbejde.

- Det belaster de kolleger, som skal af sted til grænsen. Men det belaster bestemt også dem, der er tilbage. De skal jo løse alle de resterende opgaver, siger Claus Oxfeldt.

Syd- og Sønderjyllands Politi forventes i 2016 at skulle afgive 49 årsværk til den midlertidige grænsekontrol. Det betyder ifølge politiinspektør Kaj Nielsen, at der er færre ressourcer at gøre godt med.

- Vi er i en situation, hvor vi skal prioritere. De akutte opgaver prioriteres først. Andre sager tager så længere tid at efterforske, siger Kaj Nielsen.

Justitsministeret trak for nylig 40 årsværk fra indsatsen ved grænsen og flyttede betjentene tilbage i politikredsene. De 40 årsværk er modregnet i Rigspolitiets opgørelse.

- Når man samtidig ved, at der er et forhøjet beredskab og bevogtning i og omkring København, så har vi ikke de samme ressourcer til at servicere hr. og fru Danmark, siger Claus Oxfeldt.

Alle politikredse undtagen Københavns Politi bidrager til grænsekontrollen. Indsatsen justeres, hvis efterretningsbilledet eller situationen ved grænsen ændrer sig.

Rigspolitiet vurderer, at hjemmeværnets kommende bidrag til grænsebevogtningen vil få betydning for, hvor mange årsværk politiet må afgive.

Facebook
Twitter