Nyt it-system mindsker snyd i gymnasiet

Flere gymnasier brugte elektronisk overvågning ved eksamen. Det havde en præventiv effekt.

En række gymnasier har i år brugt et nyt it-system for at forhindre snyd. (© DR)

Det tager kun få sekunder at søge svaret på et spørgsmål eller få en sætning oversat til et andet sprog på internettet. Men den slags må gymnasieelever ikke, når de er til eksamen.

Derfor blev der på en række gymnasier holdt ekstra øje med eleverne, da de for nylig gik til eksamen.

Flere skoler har taget et nyt it-system i brug, der kan afsløre elever, der snyder ved at bruge internettet.

Ingen mistanke om snyd

Og det ser ud til at have haft en klar præventiv effekt, vurderer rektor ved Haderslev Katedralskole Lars Kofoed-Jensen.

- Vi har i år ikke haft mistanke om snyd overhovedet. Og det kan jeg kun tilskrive, at eleverne har vidst, at de risikerede deres eksamen, hvis de gik i en overvågningsfælde, siger Lars Kofoed-Jensen.

Heller ikke på Aabenraa Statsskole blev nogen elever taget i at snyde til eksamen. Også her mener ledelsen, at det hænger sammen med, at eleverne ved, at de bliver overvåget.

Elever bange for at komme til at snyde

- Eleverne er faktisk meget bange for at blive beskyldt for at snyde, og de er bange for at komme til at snyde ved et uheld, siger lektor og pædagogisk leder ved Aabenraa Statsskole Anne-Mette Krejberg.

- Så vi oplevede faktisk, at flere elever fik eksamensvagter ned og bad om hjælp, inden de gik ind og søgte, for netop at sikre sig mod snyd, fortæller hun.

Under eksamen har eleverne adgang til nogle få sider på nettet, for eksempel digitale ordbøger og bestemte lærebøger. Men it-systemet holder øje med, at ingen tiltusker sig adgang til andre dele af nettet. Blandt andet er der lukket for en række søgefunktioner, herunder Google. Og via en log kan man efterfølgende tjekke elevernes færden på nettet.

Det er ikke alle gymnasier, der har valgt at bruge det nye it-system.