Nyt sygehus til halv milliard ramt af fugt og skimmel

Region Syddanmark bruger 9,2 millioner kroner på at renovere byggeriet fra 2015.

Flemming Kristensen, der er servicechef for psykiatrien i Region Syddanmark, kigger nærmere på et af sygehusets vinduer, der er plaget af fugtskader. (Foto: Louise Mandrup © DR Syd)

Glæden var stor i 2015, da et nyt og moderne psykiatrisk sygehus til 500 millioner kroner slog dørene op i Aabenraa. Godt fire år efter har store problemer med fugt og skimmelsvamp ændret begejstringen til frustration.

Utætte fuger omkring 500 vinduer i nybyggeriet giver nemlig udfordringer med vandindtrængning.

Det har resulteret i fugtskader og skimmelsvamp på flere sengestuer og kontorer.

Det psykiatriske sygehus i Aabenraa blev indviet i 2015 og kostede 500 millioner kroner. (Foto: Kasper Heide Lund © DR Syd)

På sygehuset lyder meldingen fra de ansatte, at det er afgørende at få løst problemerne hurtigst muligt – ikke mindst af hensyn til patienterne.

- Det er vigtigt, at der er pænt, ordentligt og rent. Det betyder faktisk noget for helingen, når man er i en svær fase af sit liv. Det er også det, et sygehus repræsenterer, siger Anne Eisenhardt, oversygeplejerske ved Psykiatrisk Afdeling Aabenraa:

- Der kan være patienter, som tænker, at hvis man ikke engang gider gøre noget ved bygningerne, gad vide hvilken behandling jeg så får? Eller kan jeg være sikker på, at alt er i orden, når bygningerne ikke er det?

Her forklarer Region Syddanmarks servicechef i psykiatrien, Flemming Kristensen, om fugtproblemerne på det psykiatriske sygehus i Aabenraa.

Regionen betaler til at starte med

Derfor har Regionsrådet godkendt at bruge 9,2 millioner kroner på en renovering, som skal udbedre problemerne med fugt og skimmelsvamp.

Problemerne har dog været kendt siden 2016, men på grund af en langvarig syns- og skønssag, der undersøger, hvem der har ansvaret for fejlen i byggeriet, er renoveringsarbejdet blevet bremset.

Sagen har været i gang siden december 2017 og er endnu ikke afsluttet. Det har regionsrådet nu taget konsekvensen af ved selv at lægge de godt ni millioner kroner ud, så de utætte vinduer kan repareres, og fugtskaderne fjernes.

Det forklarer Karsten Uno Petersen fra Socialdemokratiet, der er formand for Region Syddanmarks anlægs- og innovationsudvalg.

- Vi kan ikke vente, for der kommer skimmelsvamp i en helt ny bygning. Det er jo helt forfærdeligt. Vi har nogle patienter, som skal være der til dagligt, og derfor bliver vi nødt til at gøre det nu. Vi kan ikke byde vores patienter det, siger han.

  • Omkring 500 vinduer på det nye psykiatriske sygehus i Aabenraa er ramt af vandindtrængning. (Foto: Louise Mandrup © DR Syd)
  • Fugten er blandt andet trukket ind i væggene langs vinduerne. (Foto: Louise Mandrup DR Syd)
1 / 2

Selvom han beklager den lange proces, er han sikker på, at de bevilligede midler kan komme fejlene og skaderne i det milliondyre byggeri til livs.

- Vores rådgiver har sagt god for, at udbedringsprocessen på 9,2 millioner vil løse problemet. Så vi er på ret sikker grund, og jeg er ret sikker på, at vi får de penge igen.

Den ansvarlige skal betale

For Region Syddanmark skal have pengene igen, fastslår Karsten Uno Petersen. Ansvaret ligger nemlig hos entreprenørerne bag byggeriet.

Problemet er bare, at der har været op mod otte forskelligere entreprenører inde over, og det er endnu fuldstændig uklart, hvor ansvaret for fejlen skal placeres.

I 2013 tog Carl Holst, daværende regionsrådsformand i Region Syddanmark fra Venstre, og Freddie H. Madsen fra Dansk Folkeparti første spadestik til den nye psykiatriske afdeling i Aabenraa.

Det skal den igangværende syns- og skønssag afgøre, hvor blandt andre alle entreprenørerne er indkaldt. Herefter kan der også vente en voldgiftssag, før regionen kan lukke sagen.

- Ting tager desværre lang tid, når vi har med syn- og skønssager og voldgiftssager at gøre. Det kan tage mellem to og fem år, og det kan vi ikke vente på, når der er stor risiko for skimmelsvamp, siger formanden for Region Syddanmarks anlægs- og innovationsudvalg.

- Men vi skal have fundet ud af, hvem der er den ansvarlige, og så skal vi have pengene derfra.

Region Syddanmark forventer at gå i gang med renoveringsarbejdet på psykiatrisk sygehus i Aabenraa i februar eller marts.