Obduktion viser det tydeligt: Svin bliver slået med værktøj og kæder

Mange svin har tydelige læsioner efter slag ved ankomst til slagteriet. Landbruget mener, der er tale om uheld, men obduktioner viser tydelige tegn på slag med værktøj.

Mange svin har tydelige læsioner efter slag. Landbruget mener, at der er tale om uheld, men obduktioner viser tydeligt, at dyrene bliver slået med diverse instrumenter eller kæder. (Foto: Henrik Elvang Jensen- Institut for Veterinær Sygdomsbiologi)

Alt for mange svin viser tegn på slag når de er blevet slagtet.

Sidste år noterede dyrlæger, at 450 svin bar præg af unødig vold med mærkbare slagmærker. Det viser tal fra Fødevarestyrelsen.

På Institut for Veterinær Sygdomsbiologi på Købehavns Universitet, laver man obduktion af grise med slagmærker og læsioner. Det sker på anmodning fra politiet i forbindelse med anmeldelse om overtrædelse af dyreværnsloven.

- Det vi kan konstatere er, at de læsioner vi ser på grund af slag, er lokaliseret på ryggen. I mange tilfælde er der tydelige slag af hvilke redskaber, der er blevet brugt, siger professor, Henrik Elvang Jensen.

Der er tydelige aftegninger på svinene over hvilke instrumenter der er brugt. Det kan være kæder, fastnøgler, skruenøgler og tatoverings-hammere.

- Vi ser aftegninger, der viser, at samme dyr er blevet slået både 10, 20 og 30 gange, siger han.

Bliver grise slået på grund af frustrationIfølge Henrik Elvang Jensen er det lidt af en gåde, hvorfor svinene bliver slået. Men i forbindelse en artikel tidligere på året i Metroxpress, svarede flere landmænd, at de slog på grund af frustrationer. Men de sagde ikke noget om hvad, der lå til grund for de frustrationer.

Henrik Elvang Jensen siger, at der under alle omstændigheder er alvorligt, når svin bliver slået.

- Vi går ud fra, at svin registrerer smerte på samme måde som mennesker. De har mange nerveforsyninger som os mennesker, og dermed føler de smerte som vi ville gøre, siger han.

Flere faggrupper arbejder med griseneMen ifølge Danske Svineproducenter er det slet ikke sikkert, at problemet med vold mod grise overhovedet eksisterer.

Slagmærkerne kan nemt skyldes, at svinene går for hårdt i mod en låge. Dermed opstår de mærker, som dyrlægerne noterer som slag efter vold, siger bestyrelsesmedlem i Danske Svineproducenter, Simon Høj.

Dyrlægerne selv kan i følge Simon Høj også være en del af årsagen til det høje antal grise med slagmærker:

- Vi skal mærke vores dyr med tatoverings-nummer så de kan spores tilbage til vores besætninger. Og vi skal slå dem én gang på hver balle. Hvis så der er slået to gange på én balle, så noterer nogen dyrlæger det som slagmærke, siger han.

Der ud over peger Simon Høj på, at svinene på vej til slagtning både er i kontakt med landmænd, chauffører og slagterimedarbejdere, og at det altså ikke behøver være landmændene, der giver dyrene slagskader.

Volden mod grise skal undgås

Men uanset hvor og hvordan svinene får deres slagmærker, skal der gøres mere for at undgå vold mod svin, siger souschef i Fødevarestyrelsens afdeling for Dyresundhed, Stig Mellergaard.

- Vi skal ud af det uføre, siger han.

Det skal blandt andet ske ved en bedre dialog med landbruget, siger Stig Mellergaard.

Forhåbentlig slår ingen på dyr

Simon Høj fra Danske Svineproducenter mener også, at bare ét tilfælde af overlagt vold mod svin, er ét for meget.

- Selvfølgelig kan det være, at der er en, der er kommet til at slå et dyr, og det er i hvert fald ikke noget, vi ønsker nogen af os. Der er forhåbentlig ikke nogen mennesker, der slår dyr med vilje, siger han.

At slå svin er naturligvis ulovligt. Bøden for at slå en gris er på mellem 5.000 og 15.000 kroner. Flere landmænd er dog blevet frifundet for vold mod svin, oplyser Danske Svineproducenter.

Facebook
Twitter