Øjenlæger svigter patienter i ferietid: Et held at Helle ikke blev blind på venstre øje

En ændring af lægernes overenskomst bør sikre åbne klinikker i ferierne, mener Region Syddanmark.

Helle Kongevang kontaktede forgæves seks øjenlægeklinikker, da hun i efterårsferien oplevede alvorlige øjenproblemer. Region Syddanmark vil forsøge at få øjenlægeklinikker til at koordinere ferielukketider. (Foto: Helle Kongevang)

Det er et held, at Helle Kongevang fra Fanø stadig kan se på venstre øje.

Da hun pludseligt i efterårsferien oplevede et sløret og svækket syn på venstre øje, ringede hun straks til øjenlægen.

Men her lød telefonsvaren, at klinikken var ferielukket.

Hun ringede til fem øjenlæger i Esbjerg, der alle var ferielukket samt en klinik i Vejen, der ikke tog telefonen. Til sidst kontaktede hun skadestuen på Sydvestjysk Sygehus.

-Det kan ikke være rigtigt, at de holder ferie på samme tid. Det er fuldstændig uacceptabelt, siger hun.

Fra Sydvestjysk Sygehus blev hun sendt til Vejle og herefter Odense Universitetshospital. Inden for 28 timer blev hun opereret for sammenfaldet glaslegeme og en løsnet nethinde på sit venstre øje på Odense Universitetshospital.

Vil se på øjenlægernes forpligtelser

Det er et problem, at øjenlægerne holder ferie på samme tid, bekræfter både Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg og Odense Universitetshospital over for DR Syd.

Region Syddanmark vil forsøge at løse situationen sammen med øjenlægerne, selvom de ikke kan bestemmer deres ferie, siger Bo Libergren (V), der er formand for udvalget for det nære sundhedsvæsen i Region Syddanmark.

- De praktiserende speciallæger har en forpligtelse til at afstemme med hinanden, hvornår de holder ferie. Den forpligtelse vil vi bruge som anledning til tage sagen op med speciallægerne, siger han.

Ifølge Bo Libergren er de praktiserende speciallægers overenskomst ikke ændret siden kommunalreformen i 2007 og er ikke tilpasset den nuværende situation.

- Overenskomsten er ikke stjerneklar. Det er uklart, om øjenlægerne skal koordinere ferie i det gamle Ribe Amt eller i Esbjerg By. Vi hører, at sygehusene får flere henvendelser end normalt i ferierne, og det er ikke acceptabelt, siger han.

Øjenlæger vil se på problemet

Det er ikke kun Region Syddanmark, der oplever et stigende pres fra patienterne, når øjenlægerne holder ferie på samme tid, bekræfter Jens Andresen, der er formand for Danske Øjenlægers Organisation.

- Befolkningens behov for akut øjenlægehjælp skal vi varetage, og derfor vil vi selvfølgelig kigge på at få problemet med ferietider løst, siger han.

I den gældende overenskomst skal øjenlæger kun koordinere sommerferie for at sikre, at patienter kan blive behandlet, men overenskomsten gælder ikke i andre ferier som efterårsferien, juleferien og påsken, fortæller Jens Andresen.

- Der er jo tydeligvis et behov, og det er noget, vi har fokus på, siger han.

Region Syddanmark og Danske Øjenlægers Organisation har meldt ud, at de vil kigge nærmere på situationen med ferielukketider den 11. december.

Facebook
Twitter