To østersbåde i Gambia bærer Gretes navn: - Hun var en sej sønderjyde

Per Borggaards familie gik sammen om at købe to østersbåde til fattige kvinder i landsbyen Kubuneh i Gambia.

Per Borgaard var rejst med sin datter Annette Borgaard til Gambia for at opleve den gavn, som to østerbåde, han har doneret til et projekt, gør. (Foto: Nanna Ziegler)

På en jordet flodbred ud for landsbyen Kubuneh i Gambia står der to både, der bærer navnene Grete-Elna.

De to udhulede træstammer bliver brugt af landsbyens kvinder, der med håret sat op med farverige tørklæder begiver sig ud på en biflod til Gambia-floden i Vestafrika for at fange østers.

Bådene med de danske pigenavne er en gave fra Per Borggaard fra Gejlå i Sønderjylland.

Han står ved bådene i Gambia med sin datter Annette Borgaard ved sin side. De er på besøg i landsbyen i Vestafrika for at opleve den gavn, gaven fra det sønderjyske gør i Gambia.

En af kvinderne, som bådene er opkaldt efter, er Per Borgaards hustru, Grete Borgaard, som døde sidste år. Den anden kvinde er Per Borgaards svigerinde, Elna Qvistgaard. Det var hende, der fik idéen med at donere østersbåde til kvinderne i Kubuneh.

Hun er en del af initiativet Seniorer uden Grænser, der har hjulpet borgerne i Kubuneh med at udvikle landsbyen siden 2008.

De har blandt andet opført to skoler med plads til 450 elever og hjulpet kvinderne med at komme i gang med sæbeproduktion og - altså - østersfiskeri.

- Per Borgaard fyldte 75 år, og i stedet for at give ham en gave blev vi i familien enige om at give ham en gave, der gavnede de fattige kvinder i Vestafrika, fortæller hun.

Gaven har haft en stor effekt. Det er tydeligt at se, fortæller Annette Borgaard:

- Man kan ikke lade være med at blive rørt over at se alle de her glade kvinder, der er så begejstrede, og høre dem fortælle, siger hun.

Per Borgaard fortæller, at det, som kvinderne har formået at skabe, er lige i hans hustrus ånd. Bådene har nemlig gjort det muligt for dem at klare sig selv i livet.

- Hun plejede at prale med, at hun var rødstrømpe, før rødstrømpebevægelsen var opfundet. Det holdt hun fast i hele sit liv. Hun var en sej sønderjyde og en meget karakterfast dame, siger han.

Elna Qvistgaard er Per Borgaards svigerinde og styregruppmedlem i Seniorer uden Grænser.

I alt har landsbyen fire østersbåde, som 24 kvinder deles om. Tidligere måtte kvinderne leje både til en forholdsvis høj pris, som gjorde et markant indhug i kvindernes indtjening.

Elna Qvistgaard fortæller, at kvinderne står selv for at administrere, hvem der har bådene hvornår, og vedligeholdelse.

- De er blevet så ivrige efter at fortsætte med at skabe, at de har sat sig sammen for at finde ud af, hvad de kan lave, når der ikke er sæson for at fange østers, siger Elna Qvistgaard.

Seniorer uden Grænser vil fortsætte med at hjælpe de cirka 1.700 indbyggere i landsbyen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk