Om fem år mangler vi 30.000 håndværkere

Der bliver en desperat mangel på VVS'ere, elektrikere og smede om fem år.

Afdelingschef Bent Bräuner ved EUC Syd er bekymret for udviklingen i forhold til at få uddannet faglærte i de kommende år. På billedet står Bent Bräuner ved EUC Syd-elev Kasper Hansens kreative konstruktion, eleven blev Danmarksmester i 2014. Hvis der ikke sker noget, så kommer Danmark til at mangle 30.000 håndværkere om fem år. (Foto: Lars Paaske- DR Syd)

Der kommer til at mangle op til 30.000 faglærte håndværkere om fem år, hvis ikke der gøres noget nu.

Det viser alle foreskrifter, og på EUC Syd i Aabenraa fortæller afdelingschef Bent Bräuner, at unges interesse for at blive VVS-mand, elektriker eller smed er stort set væk.

- Det er svært at få elever til VVS- og elektrikerfagene, og indenfor smedeområdet kender vi til virksomheder, der har søgt 10 lærlinge, men kun fået to ansøgninger, siger afdelingschef på EUC Syd, Bent Bräuner.

Store chancer for at komme i arbejde

Bent Bräuner mener, at man nu må i arbejdstøjet og forklare de unge, at der er mange chancer for at få et arbejde i fremtiden.

- Vi må fortælle folkeskoleeleverne, at der faktisk findes mange muligheder i at blive faglært håndværker. Og der er også arbejde til dem, siger Bent Bräuner.

Og der er en klar årsag til, at der kommer til at mangle titundvis af håndværkere om få år.

- Mange af vores børn går jo på gymnasiet. og vi har set det som den eneste karrierevej. Og der er alt for få, der har set mulighederne i forhold til en faglært uddannelse, fortæller Bent Bräuner.