Omvendt julekalender: Skolebørn samler ind til de fattige

Danske børne bruger december på at gøre gode gerninger for børn i Afrika.

For mange børn drejer julemåneden sig nok mest om at åbne kalenderlåger, skrive ønskesedler og pakker gaver op fra nissen. Men for tusindvis af skolebørn over hele landet handler december ikke kun om at få – men også om at give.

35.000 børn deltager i SOS Børnebyernes omvendte julekalender. Konceptet går ud på, at børnene hver dag skal gøre gode gerninger og på den måde samle penge ind til fattige børn i Tanzania.

- Det er dejligt at sætte fokus på, at man også her i julen kan give noget i stedet for bare at få. Og børnene er meget ivrige og optaget af projektet, fortæller Lene Bendrup, der er lærer for 3. klasse på Gesten Børnecenter i Vejen Kommune.

Tømmer opvaskemaskine for Tanzania

Klassen er med i projektet og åbner hver dag en videolåge, hvor de ser en lille film om et barn i Tanzania. Efterfølgende kan børnene samle penge ind til netop børn i Tanzania ved for eksempel at gøre rent derhjemme eller skovle sne for naboen.

Børnene i Gesten Børnecenter står hver morgen i kø for at aflevere penge for deres gode gerninger. (Foto: Bo Bechsgaard)

- Jeg synes, det er synd for de børn, at de ikke har penge nok til at gå i skole. Så jeg har tømt opvaskemaskinen og fyldt den igen og fået penge for det, siger Rebekka Okholm Kalf fra 3. klasse.

Eleverne remser op, hvordan de hver især har støvsuget i køkkenet, ryddet op i stuen og luftet hunden.

- Normalt sidder jeg bare og spiller ipad. Men nu har jeg ryddet op i hele huset og lavet mad, siger Simon Rayan Bel Hamouda.

Rekordstort antal børn deltager

Hver morgen står eleverne i kø foran katederet for at putte pengene fra deres gode gerninger i et indsamlingshjerte. Pengene går til at hjælpe de afrikanske børn med at komme i skole.

- Det kan vores elever godt spejle sig i, og de gør alt, hvad de kan for at hjælpe. De støvsuger og rydder op i en grad, så der efterhånden må være meget rent i de små hjem her i Gesten, siger Lene Bendrup.

Mille Gori er ambassadør for SOS Børnebyerne og har været i Tanzania for at lave små julekalender-videoer til de danske skolebørn. (Foto: Rasmus Preston © Rasmus Preston)

Omvendt julekalender har eksisteret i fire år, og denne december er rekord mange børn med i projektet. 35.000 børn deltager i år mod 3.600 det første år.

- Vi er glade for, at der er så stor opbakning til kalenderen. Det viser jo, at vi har en masse børn herhjemme, som har store hjerter og gerne vil lære mere om den verden, de lever i, siger Mads Klæstrup Kristensen, direktør i SOS Børnebyerne.

Omvendt julekalender

  • For fjerde år i træk laver SOS Børnebyerne ’omvendt julekalender’ for danske skolebørn.

  • 35.000 elever fra hele landet deltager.

  • De samler penge ind ved at gøre gode gerninger for venner, familie og naboer.

  • I år går alle pengene til skolelegater til børn på Zanzibar.

Facebook
Twitter