Operationer forurener lige så meget som at køre tusindvis af kilometer: Dansk Sygehus har banebrydende løsning

Sygehus Sønderjylland tester nyt system, der kan mindske drivhusgasser markant.

Det var afdelingssygeplejersken Pia Funder, der tog initiativ til at finde en løsning, så bedøvelsesgassen kunne bruges på en mere bæredygtig måde. (Foto: Catia Schmidt)

Når en patient bedøves med gas under f.eks. en seks timers lang operation, udleder man lige så meget drivhusgas, som hvis man kører mellem 1.900 og 9.000 km i bil - alt efter hvilken gas, og hvilket tryk, patienten bedøves med.

Men det er slut på Sygehus Sønderjylland.

Sygehuset er lige nu ved at teste et nyt system, der opsamler den brugte bedøvelsesgas fra operationsstuerne, i stedet for at gassen ledes ud i atmosfæren.

Og med systemet forhindrer sygehuset ikke bare at udlede drivhusgas i forbindelse med operationer. 99 procent af gassen, der bruges til bedøvelse, kan på sigt genbruges.

- Jeg synes, det er godt, at vores afdeling kan bidrage til at nå WHO’s verdensmål, siger Pia Funder, der er afdelingssygeplejerske i Bedøvelse på Sygehus Sønderjylland.

Her viser Pia Funder, hvordan systemet virker:

Frygtede et valg mellem klima og patient

Det tal bekymrede Pia Funder, der var bange for, at hendes medarbejdere på sigt ikke ville have mulighed for at bruge gas til at bedøve af hensyn til klimaet.

- Vi oplever et stigende pres for at vælge bedøvelse, der ikke belaster klimaet. Min bekymring var, at personalet skulle tvinges til at vælge det, der er bedst for klimaet frem for det, der var bedst for patienten.

Bedøvelsesgassen er nemlig mere skånsom, end hvis man f.eks. sprøjter bedøvelsen ind i blodårerne.

- Vi bruger det især til ældre, svage og til børn, så de undgår at blive stukket. Og jeg vil gerne have, at vi kan vælge det, der både er bedst for patienten og miljøet, siger Pia Funder.

Derfor satte hun sig for at finde en løsning, så bedøvelsesgassen kunne bruges mere bæredygtigt. Og det viste sig, at den virksomhed, der leverer bedøvelsesgas til sygehuset, netop havde udviklet et system, der kan løse problemet ved via slanger at indsamle gassen. Den indsamlede gas fragtes i små bøtter tilbage til leverandøren, som kan rense gassen, så den er klar til at blive brugt igen.

Sygehus Sønderjylland er lige nu ved at teste systemet som det første og eneste sted i Danmark.

- Nu kan vi vælge den bedste bedøvelse til patienten uden at belaste klimaet, siger Pia Funder, der er begejstret for systemet.

Når gassen opsamles på operationsstuen lagres den i en bøtte som denne. Bøtten er fyldt med gummigranulat, som holder på gassen (Foto: Catia Schmidt)

Region Syddanmark vil udbrede systemet

Også i Region Syddanmarks Sundhedsudvalg klapper man i hænderne over projektet.

- Det er et godt initiativ, som jeg hilser velkommen. Vi skal sørge for at have et fornuftigt C02-regnskab og sørge for sund luft, hvor medarbejderne arbejder, siger socialdemokraten Poul Erik Svendsen, der er formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark.

Og hvis resultaterne fra Sygehus Sønderjylland er succesfulde, ser han ingen grund til, at det ikke skal blive en fast del af regionens sygehuse.

- Med den grønne omstilling, der er sat – og den omstilling vil vi gerne - kommer det også til at koste noget, siger han.

Den indsamlede gas er endnu ikke godkendt til at blive genbrugt, men det er den i Tyskland og i flere andre EU-lande.

Efter sommerferien skal systemet også testes på Kolding Sygehus.

Facebook
Twitter