Opråb fra kommunale beredskaber: Der skal handles nu

Det går for langsomt med at finde løsninger, der kan styrke de kommunale beredskaber, lyder det fra to beredskabschefer.

De kommunale beredskaber rykker blandt andet ud, når der er oversvømmelse. (Foto: Claus bech © Scanpix)

- Find nu ud af, hvordan vores beredskab skal fungere.

Så klar er meldingen til politikerne på Christiansborg fra beredskabschef i Sydvestjysk Brandvæsen, Jens Mølgaard.

Meldingen kommer, fordi forsvars- og beredskabsordfører for Dansk Folkeparti, Jeppe Jakobsen, har foreslået, at det kommunale beredskab bliver lagt under staten. I dag drives og finansieres det af kommunerne.

Jens Mølgaard har ikke nogen holdning til, om de kommunale beredskaber er bedre tjent med at blive underlagt staten, men han mener, der er mere presserende spørgsmål.

- Jeg kunne godt tænke mig, politikerne besluttede sig for, hvad det danske beredskab skal kunne - og hvad et vil koste. Lige nu har man travlt med at diskutere, hvem der skal gøre hvad, siger han.

Han bakkes op af Beredskabsdirektør for Brand og Redning i Sønderjylland, Jarl Vagn Hansen, der også er formand for Danske Beredskaber.

- Vi skal have frem, hvilke kompetencer politikerne ønsker, vi har i beredskabet, så vi ved, hvad vi skal leve op til. Den dag, det går galt, skal I nok stå med jeres mikrofoner og spørge, hvorfor vi ikke gjorde noget, siger han.

De kommunale brandfolk skal både kunne slukke brande, redde fastklemte i trafikken, stoppe oversvømmelser og stå klar, hvis terror skulle ramme.

De kommunale beredskaber har tidligere fortalt, at de er presset på økonomien i en sådan grad, at de kan få svært ved at klare de opgaver, der forventes af dem.

Til efteråret skal Folketinget forhandle forsvarsforliget på plads, hvor også beredskabet hører under.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen siger i en skriftlig kommentar til DR Syd, at det er kommunernes opgave at prioritere økonomien hos de lokale beredskaber.

Ministeren kan ikke sige noget om, hvordan den kommende aftale kommer til at se ud, men han forventer, at det vil blive drøftet, hvordan det statslige redningsberedskab støtter det kommunale.

Det danske beredskab

  • Det danske beredskab har seks statslige beredskabscentre, der hører under Beredskabsstyrelsen.

  • Derudover er der en lang række kommunale beredskaber.

  • Det kommunale beredskab rykker primært ud til de hyppigst forekommende hændelser med kort responstid og med standardmateriel

  • Beredskabsstyrelsen hjælper det kommunale beredskab, politi og andre myndigheder ved større, længerevarende eller mandskabskrævende hændelser eller til hændelser, der kræver specialudstyr.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk