Opråb til ministre: Vi vil have lægeuddannelse til Esbjerg

Medicinstuderende skal fremover kunne læse kandidaten i Esbjerg, mener Region Syddanmark og SDU.

En kandidatuddannelse i medicin placeret i Esbjerg skal afhjælpe lægemangel i yderområdet. Det mener Region Syddanmark og SDU. (Foto: Lars Helsinghof Bæk © Scanpix)

Sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), og uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind (V), har i dag fået post fra det syddanske.

I brevet til ministrene opfordrer Region Syddanmark og Syddansk Universitet (SDU) til, at man øger optaget på medicinstudiet i Odense med 50 studerende, som skal kunne tage deres kandidat i Esbjerg.

Det skriver JydskeVestkysten i dag.

Formand for Region Syddanmark, Stephanie Lose (V), mener, at en lægeuddannelse i Esbjerg kan hjælpe med at fastholde unge læger i yderområderne.

- Vi ved, at dele af vores region virkelig mangler læger. Og hvis vi uddanner dem tættere på, hvor vi mangler dem, så tror vi også, at det løser noget af problemet, siger hun til DR Syd.

Medicinstuderende kan i dag uddanne sig i København, Aarhus, Odense og Aalborg, mens de spredes rundt i landet, når de tager praktiske forløb på forskellige afdelinger i sundhedsvæsenet.

På Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg har man gjort meget for at få studerende til at vælge Esbjerg, når de skal have praktisk erfaring under uddannelsen. Men ifølge Stephanie Lose er det svært at få de unge til at blive bagefter.

- Vi oplever mange gange, at selvom de er glade for sygehusene, eksempelvis i Esbjerg, så vender de tilbage til universitetsbyerne – hvor de har slået rødder – senere hen, fortæller hun.

Gode erfaringer fra Aalborg

Tanken fra regionen og SDU er, at det næste kuld bachelorstuderende i Odense skal kunne tage deres kandidat i Esbjerg fra 2021.

Erfaringer fra medicinuddannelsen i Aalborg har vist, at 15 ud af 21 af de første kandidater er blevet i landsdelen efter endt uddannelse.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby skriver i en mail til JydskeVestkysten, at en god lægedækning i hele Danmark er vigtig.

- Derfor er der taget en række initiativer både i forhold til lægers uddannelse og praktik. Både Region Syddanmarks forslag om medicinuddannelse i Esbjerg og Region Sjællands forslag om medicinuddannelser i Køge er spændende forslag til at sikre en bred geografisk uddannelsesdækning, skriver hun.

Tidligere i år udkom den såkaldte Lægedækningsrapport. I den blev det anbefalet at sprede de medicinstuderende ud over hele landet - herunder i de lægedækningstruede områder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk