Overlæge i Aabenraa: Vi øver de svære fødsler

Overlæge på sønderjydsk fødeafdeling reagerer på rapport, der viser, at der er dobbelt så stor risiko for, at en fødsel går galt på et lille fødested end på et stort fødested.

Overlæge på Aabenraas fødeafdeling fortæller, at personalet bliver trænet i komplicerede fødsler for at sikre mere erfaring, når svære situationen opstår. (Foto: Holger Madsen- DR Syd)

Store fødesteder har færre fødsler, der går helt galt, end de små.

Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse, der måler sammenhængen mellem fødestedets størrelse og risikoen for hjerneskader og dødsfald.

Fødestedet i Aabenraa under Sygehus Sønderjylland hører med 1700 årlige fødsler under gruppen af mindre fødesteder, der er defineret til at have et sted mellem 1300 og 2000 fødsler om året. 

Vi har hænder nok

Men klinikchef og overlæge Katrin Löser mener, at sikkerheden er ganske høj i Aabenraa, fordi man netop har samlet tre mindre fødeafdelinger fra Tønder, Haderslev og Sønderborg.

- Vi har netop samlet afdelingerne i Aabenraa i en ny, større og moderne fødeafdeling, hvor vi kan samle nok hænder, til at det er forsvarligt, siger Katrine Löser.

Træner komplicerede fødsler

Katrin Löser fortæller, at fødeafdelingen i Aabenraa løbende øver komplicerede og fatale fødsler igennem, så man kompenserer for den mindre erfaring, man har ved færre fødsler end de største fødesteder i Danmark.

Både hjerneskader og dødfødsler er alle steder meget sjældne, men alligevel er risikoen generelt dobbelt så stor på små fødesteder end store.

Det viser rapporten, der har undersøgt perioden fra 1995 til 2012.

Facebook
Twitter