Overlæge: Læger som indsatsledere gør en forskel

Siden 2010 er der blevet uddannet indsatsledere blandt læger til brug ved større ulykker.

Lars Erik Larsen er overlæge og leder af lægebilen på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, og underviser kommende indsatsledere. (Foto: PRIVATFOTO © PRIVATFOTO)

Der hviler et stort ansvar på skuldrene af den, der er Indsatsleder Sundhed på et ulykkessted og skal bevare overblikket.

Det mener Lars Erik Larsen, der er overlæge og leder af lægebilen på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Han var en af de første i Danmark, der tog uddannelsen som Indsatsleder Sundhed. I dag er han instruktør og censor for de læger, der tager kurset.

Når der sker større ulykker eller katastrofer, har der siden 2010 deltaget en læge som Indsatsleder Sundhed, der koordinerer og prioriterer i samarbejde med politiets og beredskabets indsatsledere. Tidligere var mandskabet ikke på samme måde uddannet i ledelse og samarbejde.

- Vi samarbejder med indsatslederne fra politiet og redningsberedskabet. Tilsammen er vi ansvarlige for, hvad der sker på et ulykkessted, siger Lars Erik Larsen.

I den tid han har været indsatsleder, har han været forskånet for store ulykker. Men beredskabet holdes ved lige.

- Hver gang der sker en ulykke, hvor mere end fem kommer til skade, aktiverer vi et AMK-center. Der tester vi beredskabet og samarbejdet med de øvrige indsatsledere. Det betyder, at vi får kendskab til de lokale indsatsledere, så samarbejdet fungerer meget bedre, siger Lars Erik Larsen.

Men han kan godt komme på en begivenhed, hvor en Indsatsleder Sundhed ville have gjort en forskel.

- Der var en bus, der væltede på Mandø i 2010. 50 mennesker kom til skade, 10 til 15 endte på sygehuset og tre døde. Det er i sådan nogle tilfælde, vi kan blive sat ind, fortæller Lars Erik Larsen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.