Overlæge: Slet ikke alle tatoveringer kan fjernes

Hvis man fortryder en gammel tatovering, kan det være fristende at få den fjernet. Men det er langt fra alle tatoveringer, der kan fjernes helt.

Langt fra alle tatoveringer fjernes med et pænt resultat, siger overlæge Jørgen Serup, Bispebjerg Hospital. (© Colourbox.com)

Tatoveringer er kunst for nogen og skamfering for andre. Meningerne er mange og deler oftest folk op i to grupper. Dem, der kan lide dem, og dem, der ikke kan lide dem.

Men det hænder også, at den tatoverede selv ændrer holdning til sin kropsudsmykning og gerne vil have fjernet en tatovering.

Det foregår med laser og sker oftest på en privatklinik. Behandlingen er både smertefuld og cirka 8-10 gange dyrere end tatoveringen var, da den blev lavet.

Ikke alle tatoveringer kan fjernes

Mange af dem, der har fået lavet en synlig tatovering på hals, hænder eller i ansigtet, ønsker senere i livet at få den fjernet.  For eksempel i forbindelse med at skulle søge arbejde. Men det er langt fra altid, det lykkes. Og det er langt fra alle tatoveringer der kan fjernes, siger Jørgen Serup, der er professor og overlæge på Bispebjerg Hospital.

- Det er et stort problem, hvis man har fået en tatovering i ansigtet, og man ikke kan få den fjernet. Så er man fanget i sin egen krop eller i sin egen hud, siger han.

Man kan ikke helt fjerne en tatovering

Selv om tatoveringer med farve er de sværeste at fjerne, er det også problematisk med de sorte. Faktisk mener Jørgen Serup, at betegnelsen at fjerne en tatovering er helt forkert:

- Der er ikke nogen garanti for, at man kan fjerne en tatovering. Overhovedet ikke. Det er faktisk en misforståelse, siger han.

Man kan ikke dø af det

Og hvis man beslutter sig for at få fjernet en tatovering, skal man også vide, at der er flere faremomenter ved at undergå laserbehandlingen, siger Jørgen Serup:

- For det første kan man risikere ardannelse. For det andet kan man risikere, at det ikke kan fjernes. Og så går man rundt og ligner en skummel person resten af livet, siger han.

Jørgen Serup påpeger også, at der er en række jobs, man slet ikke kan komme i nærheden af at få, og at man risikerer at vække afsky hos andre.

- At få fjernet en tatovering er ikke nødvendigvis farligt, selv om alle indgreb man gør i kroppen og i huden kan være potentielt farligt, siger Jørgen Serup:

- Man kan jo ikke sige, at det er livsfarligt, eller at nogen vil dø af det. Det er slet ikke på det niveau, men der er altid en hvis fare, siger han.

Folk ombestemmer sig

I følge Jørgen Serup har 17 procent af de tatoverede fået lavet ulovlige tatoveringer. Han ser mange, der gerne vil have dem fjernet.

- Det er virkelig et område, hvor folk ombestemmer sig og vil have dem fjernet, siger han.

- Og derfor er det ekstra kritisk, at nogle vil have lov at tatovere i ansigtet. Det må man ikke, og det er ulovligt efter tatoveringsloven, og det skal det efter min mening blive ved med at være, siger han.

Man ødelægger eller bleger tatoveringen

Jørgen Serup mener, at cirka halvdelen af tatoveringerne kan fjernes med et nogenlunde acceptabelt resultat. I resten af tilfældene ødelægger man tatoveringen eller bleger den, og det kan gøre den underlig at se på.

- Man får ikke sin normale hud tilbage. Sådan er det jo ikke siger han.

Facebook
Twitter