Overraskende tal for sjælden sygdom

Langt flere danskere end ventet bliver ramt af alvorlig flåt-infektion.

Sygdommen er sidste stadie af borrelia og kan give nervelammelser og hjernehindebetændelse. (© DR)

Der er god grund til at være opmærksom på flåtbid. Langt flere danskere end antaget bliver nemlig syge af den alvorlige flåt-infektion neuroborreliose. Det viser ny forskning fra Statens Serum Institut.

Faktisk er antallet af danskere, der er ramt af sygdommen to en halv gange større end antaget, siger overlæge ved Statens Serum Institut, Kåre Mølbak:

- Det kom faktisk bag på os. Vi troede ikke, at sygdomsbyrden var så høj i Danmark, siger han.

Bliver ikke anmeldt

De praktiserende læger har pligt til at anmelde sygdommen til Statens Serum Institut, men hundredvis af tilfælde er aldrig blevet anmeldt.

Nu viser en gennemgang af prøveresultaterne mellem 2010 til 2012, at sygdommen altså er mere udbredt, siger overlæge Kåre Mølbak:

- Vi ved nu, at neuroborreliose er et større problem, end hidtil antaget. Der er altså god grund til at være aktive over for befolkningen med information om, at skovflåten er skovens farligste dyr.

Mange tilfælde på Fanø

Fanø er et af de steder i landet med flest tilfælde. Derudover er der på øerne Læsø, Samsø, Langeland, Ærø og Sejerø i gennemsnit over ti tilfælde af sygdommen per 100.000 indbyggere om året.

Sygdommen er sidste stadie af borrelia, og kan give nervelammelser og hjernehindebetændelse. Diagnosen blev hyppigst stillet hos børn mellem fem og ni år og ældre over 65 år.

Statens Serum Institut fandt 533 positive prøver i den nationale mikrobiologidatabase. Til sammenligning har lægerne kun indberettet 217 tilfælde af sygdommen.