På jagt efter en valentinsbuket til kæresten? Derfor er prisen på røde roser stukket helt af

Høje energipriser og stor efterspørgsel banker prisen op på langstilkede røde roser.

De bedste og flotteste roser koster i dag op mod fire gange så meget som normalt, fordi både efterspørgslen og høje energipriser banker prisen opad. Det fortæller Jesper Halgren Jensen, der er administrerende direktør i Proflora, som indkøber og sælger blandt andet roser til blomsterhandlere i Syd- og Sønderjylland. (© Collage Nathalie Nystad)

Hvis du har tænkt dig at købe en stor buket langstilkede røde roser til kæresten i dag, skal du forberede dig på, at der bliver trukket markant flere penge på dit kort i forhold til sidste år, når du betaler.

Vinterens høje energipriser og den store efterspørgsel på røde roser netop i dag har nemlig sendt prisen på himmelflugt.

Det mærker virksomheden Proflora, der indkøber roserne i Holland og sælger dem til omkring 160 blomsterbutikker i Syd- og Sønderjylland.

- Den enorme efterspørgsel på roser lige nu gør, at prisen på de allerbedste roser er steget tre til fire gange, fortæller administrerende direktør i Proflora, Jesper Halgren Jensen.

Prisen på røde roser til valentinsbuketten er lige nu så høj, at en blomsterhandler i Aabenraa helt har droppet at have dem i butikken på valentinsdag i år.

- De er simpelthen for dyre. En rose, jeg normalt sælger til 25 kroner, skal jeg nu tage 50-60 kroner for, siger Carina Jacobsen, der er indehaver af blomsterbutikken Capau.

Og det vil hun ikke byde sine kunder.

- Så vi har købt pink, hvidt og alt mulig andet i stedet, så man får noget for sine penge hos os.

Carina Jacobsen, der er indehaver af den sønderjyske blomsterbutik Capau, har helt droppet de røde roser i sin butik de her dage, fordi prisen er stukket helt af, siger hun. (Foto: Ulrik Møller Nordborg Eriksen)

Prisen på blomster stiger ligesom alt andet

Energipriserne er vinteren igennem banket i vejret. Og den sidste tid er også både mælk, kæledyr, campingvogne og gardiner blevet dyrere.

I januar steg de samlede forbrugspriser med 4,3 procent i sammenligning med samme måned året før. Det viser en analyse fra Danmarks Statistik. Det er den højeste årsstigning i forbrugerprisindekset siden august 2008.

Og selvom de røde roser er ekstra dyre netop i dag, så er blomster generelt godt på vej op i pris. I blomsterbutikken Capau har Carina Jacobsen derfor været nødt til at hæve prisen på sine buketter med cirka 20 procent, fortæller hun.

- Vi gør, hvad vi kan for at købe ind, så det giver mening. Derfor køber vi denne uge de blomster, som andre ikke synes er så fede.

Hos Proflora forventer man, at de høje blomsterpriser gror fast – også efter valentinsdag.

- El, gas, transport og emballage et steget i pris. Og det går jo også ud over de varer, vi sælger. Om det er en potteplante eller en afskåret blomst. Så forbrugeren skal vænne sig til et højere prisniveau for blomster også, siger Jesper Halgren Jensen.

Han vurderer, at en buket blomster, der normalt vil koste 150 kroner, fremover vil koste cirka 175 kroner.