Pårørende er rystede over manglende brandsikring: 'Der er ingen undskyldning'

I flere år har kommuner kendt til ulovlige mangler ved brandsikringen af plejehjemsbygninger - uden at få rettet op på det.

Margret Schmidts svigermor, Edith Friis, er på plejehjem Birkelund i Kollund i Aabenraa Kommune. Margret Schmidt er bekymret for sin svigermor på grund af den manglende sikkerhed. (Foto: © Hanne Høier, DR)

D. 25-01-2023: Rettelse: Det fremgik tidligere af denne artikel, at også Gentofte Kommune har ulovlige mangler ved brandsikringen af plejehjem. Efter udgivelse har det vist sig, at en indberetningsfejl fra kommunens side har gjort, at det hos den relevante styrelse fremgik, at der var ulovlige mangler i brandsikkerheden på et af kommunens plejehjem. Det er ikke korrekt. Det er nu rettet i artiklen.

For fire år siden fik Aabenraa Kommune sammen med resten af landets kommuner et krav: Få styr på de ulovlige problemer ved brandsikringen af jeres plejehjemsbygninger.

Men på tre plejehjem mangler kommunen stadig at få styr på ting som døre og glasvægge ud til flugtveje, der ikke er brandsikre.

Og det bekymrer Margret Schmidt, der er svigerdatter til Edith Friis, som bor på plejehjemmet Birkelund.

- Det er skræmmende. Altså det sikkerhedsmæssige skal bare altid være i orden, synes jeg. Særligt på plejehjem, for skulle uheldet være ude, kan de bare ikke bringe sig selv i sikkerhed. Det synes jeg er skræmmende, siger hun.

Plejehjemmet Birkelund er ét af tre plejehjem i Aabenraa Kommune, hvor brandsikkerheden stadig ikke er udbedret. (Foto: © Hanne Høier, DR)

Problemerne blev fundet i forbindelse med en stor undersøgelse af alle landets plejehjemsbygninger i 2018. Undersøgelsen viste alvorlige og ulovlige fejl som manglende brandøre og automatiske sprinkleranlæg.

Derfor fulgte kravet til alle landets kommuner om at få styr på plejehjemsbygningernes brandsikkerhed. En kommune har nemlig pligt til at få styr på alle ulovlige forhold, den kender til.

Ældre Sagen: Uanstændigt

Men det mangler stadig i Aabenraa og tre andre kommuner. Det viser en gennemgang lavet af DR.

Og det er helt uforståeligt og meget problematisk, mener Nina Bruun, der er seniorkonsulent hos Ældre Sagen.

- Det er uacceptabelt og uanstændigt. Det her, det er jo ikke småting, det handler om. Det er det, der kan gøre, om beboeren når at blive reddet ud i tide eller ej, siger hun.

- At der er gået så lang tid, og at der ikke har været sanktioner over for de kommuner, der ikke er kommet i mål, er meget svært for os i Ældre Sagen at forstå, siger Nina Bruun.

En kritik, der glider af på formanden for Social- og Seniorudvalget i Aabenraa Kommune, Michael Christensen fra SF. Han mener, de har levet op til kravet.

- Vi har taget hånd om det akutte, resten har vi vurderet ikke er akutte forhold. Når det ikke er akut, indgår det jo i en kommunes prioritering og vi har nok at bruge vores penge på. Der har også været corona, så vi ikke har kunne komme ind på plejehjemmene, siger han.

Der er blevet stillet politisk krav for fire år siden om at få styr på det. Kan du forstå, hvis der er nogle, der er uenige i den prioritering?

- Jeg kan forstå, at i den bedste af alle verdener skal alting laves straks. Men det sker bare ikke i en kommune. Når vi gennemgår gamle bygninger, finder vi mange forhold, der skal laves. Dem løser vi, når vi har pengene til det.

- Hvis det her havde været akut, havde vi løst det med det samme, siger udvalgsformanden.

Dybt godnat

Men det er ikke godt nok, mener Margret Schmidt, som har sin svigermor på plejehjem i Aabenraa Kommune.

- Det er i mine øjne dybt godnat. Sikkerhed skal prioriteres. Så må man nedprioritere andre ting. Det skal bare være 100 procent i orden. Der er ingen undskyldning, siger hun.

De næste to år vil kommunen bruge 2,4 millioner kroner på brandsikring af de tre plejehjem. Ifølge kommunen dækker det også over brandsikring, der egentlig ikke er et krav, men valgfri opgradering.

Men kommuen kan dog ikke give et kvalificeret bud på, hvor mange af pengene der skal bruges på at få udbedret lovkravene til bygningerne, som i Aabenraas tilfælde blandt andet handler om døre, der skal skiftes til branddøre og et udgangsglasparti, der heller ikke er brandsikret.