Pårørende kimer Alkolinjen ned: Det kan være svært at skjule misbrug under corona

Markant flere pårørende har henvendt sig til Alkolinjen de første fem uger af 2021 end samme periode sidste år.

Gennem corona-krisen har Alkolinjen fået langt flere henvendelser end normalt. Alkolinjen er online- og telefonrådgivning til personer, der har alkoholproblemer tæt på livet. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Det tyder på, at det er sværere at skjule et alkoholmisbrug under corona-krisen.

Rådgivningstelefonen hos Alkolinjen er nemlig rødglødende på grund af pårørende, der ringer ind.

I januar og den første uge af februar fik Alkolinjen 216 henvendelser fra pårørende. I samme periode sidste år fik de 85 henvendelser. Tendensen med flere opkald til Alkolinjen startede allerede under corona-krisen sidste år. I 2020 modtog Alkolinjen dobbelt så mange henvendelser over hele året sammenlignet med 2019.

For når man pludselig er mere isolerede sammen med familien, så kan ægtefæller og børn lettere opdage det usunde forhold til alkohol, fortæller leder af Alkolinjen, Bjarne Stenger:

- Vi er i en tid, hvor vi er rigtig meget sammen som familie, og så kan det blive hårdt, hvis der er et alkoholproblem. På den måde har det været anledningen til, at de pårørende har sagt ’nu er det nok’.

Bjarne Stenger har også eksempler på, at folk har handlet ind for forældre og bedsteforældre, og er blevet overrasket over, at der har stået en del alkohol på indkøbslisten.

'Indse dit problem - eller jeg flytter'

Det var Rikke Pedersens datter, der fik hende i behandling. Det er oftest de pårørende til en med et alkoholproblem, der kan få vedkommende i behandling, fortæller Søren Skensved, der er behandlingsansvarlig på Dansk Misbrugsbehandling. Privatfoto

43-årige Rikke Pedersen fra Nordborg på Als, der er mor til fem, er ikke overrasket over, at langt flere pårørende har kontaktet Alkolinjen det seneste år.

Hun kender selv til alle tricks, man kan gøre for at skjule sin trang til øl og rødvin – hun er nemlig tørlagt alkoholiker på femte år.

- Jeg skjulte flasker og dåser i skuffer og skabe. Jeg drak i smug. Hvis jeg for eksempel drak et glas rødvin om aftenen, så fyldte jeg det, mens min kæreste var på toilettet. Jeg gemte en øl i kælderen, som jeg kunne gå ned og drikke af, siger Rikke Pedersen.

Hun forstår godt, hvis alkoholen har taget overhånd for nogle nu.

- Vi sidder rigtig meget hjemme i vores egen boble, og vi har få at snakke med. Det overrasker mig ikke, at flere pårørende har opdaget, at deres kære drikker, fordi man har gået mere op og ned ad hinanden, så misbruget har været sværere at skjule.

Kærligt og konsekvent

Men det er vigtigt, at de pårørende reagerer på det usunde forhold til alkohol. Det fortæller Søren Skensved, behandlingsansvarlig på Dansk Misbrugsbehandling:

- Det er stort set altid de pårørende, der får den drikkende i behandling. Snakken er svær og grænseoverskridende, og man skal være kærlig og konsekvent, lyder det.

Og sådan var det også i Rikke Pedersens tilfælde for fem år siden. For det var hendes datter, der fik hende i behandling med ultimatummet: ”Hvis du ikke indser dit problem med alkohol, så flytter jeg” Og det virkede:

- Det er vigtigt, at det er de pårørende, der hjælper. Det er dem, der skal sige, ’der er et problem her, og det skal vi have løst i fællesskab’, siger Rikke Pedersen.

FacebookTwitter