Pædagoger plaget af stress

Stress og depression er et stigende problem for pædagogerne, oplever deres fagforening.

De danske pædagoger føler sig stressede, lyder det fra BUPL. (© Colourbox.com)

Stress og depression rammer i stigende grad pædagoger. Det oplever Børne og Ungdomspædagogernes Landsforbund.

Alene i første halvdel af 2013 fik pædagogernes fagforening i Sydjylland for eksempel over 7.000 henvendelser i alt, heriblandt mange om dårligt arbejdsmiljø, siger formand Elisa Rimpler Bergmann fra Børne og Ungdomspædagogernes Landsforbund i Sydjylland. 

- Der er simpelthen rigtig mange pædagoger, der har brug for hjælp og rådgivning i forhold til det her område.

Behov for ekstra personale

For at kunne hjælpe alle de pædagoger, der har brug for hjælp, har man hos BUPL Sydjylland fra årsskiftet ansat ekstra personale. De mange stressede pædagoger skyldes nedskæringer i bemandingen, siger Elisa Rimpler Bergmann.

- Pædagogerne oplever, at de ofte står meget alene med opgaverne. De kræver meget af hinanden, og der bliver krævet meget af dem, så vi oplever, at der er flere pædagoger, som simpelthen bukker under med stresssymptomer. 

Men de sydjyske kommuner skærer kun ned på pædagogerne, fordi antallet af børn falder, siger Egon Fræhr, der er formand for de syddanske kommuners kontaktråd.

Færre børn betyder færre pædagoger

- Normeringer og antal børn hænger jo sammen. Hvis der er færre børn at passe, er der også brug for færre pædagoger. Jeg har ikke hørt at nogen kommuner, der har været ude i nedskæringer udover dem, der relaterer sig til, hvor mange børn, der skal passes.

Hos BUPL Danmark oplyser man, at der i løbet af de seneste fem år er sket en betydelig nedskæring i antallet af pædagoger på landsplan. I dag anslås det således, at der i vuggestuerne er 3,6  børn per pædagog i modsætning til BUPLs anbefaling på 2.5. I børnehaverne er tallet 6,8 børn per pædagog mod de anbefalede 5.

Siden 2007 har man i Sydjylland måtte sige farvel til hver syvende børnehave- og vuggestue-pædagog, viser tal fra Danmarks Statistik.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk