Paradoks: Firmaer mangler it-medarbejdere, men hyrer ikke Steffan som lærling

Steffan har fået 20 afslag på praktikplads. Mens virksomheder skriger efter it-medarbejdere, uddanner de dem ikke.

Steffan Kjer Høi fra Sønderborg er en af de unge, der ikke kan få en praktikplads i en virksomhed. (Foto: Sofie Lewring)

Firmaer landet over har hårdt brug for medarbejdere med stærke it-kompetencer, men paradoksalt nok er der stor mangel på praktikpladser for de it-studerende.

En af dem, der har sendt mange ansøgninger for at komme i praktik i en virksomhed, er 19-årige Steffan Kjer Høi fra Sønderborg.

Han har været datatekniker-lærling på EUC Syd i Sønderborg gennem halvandet år, men han har fået afslag hver gang.

- Jeg har sendt langt over 20 ansøgninger for at komme i praktik. Men jeg har fået afslag hver gang, siger Steffan Kjer Høi.

1.200 mangler praktikplads

Steffan Kjer Høi er langt fra den eneste, der står i den situation.

I hele landet mangler omkring 1.200 lærlinge på datatekniker- og it-supporteruddannelsen en praktikplads hos en virksomhed.

Alene på EUC Syd i Sønderjylland er der tale om 86 lærlinge inden for data, som ikke kan få en praktikplads, og som derfor er i skolepraktik.

For hele Syddansk Erhvervsskole er der 265 lærlinge indenfor data, der er i skolepraktik, men som altså mangler praktikpladser i virksomhederne.

Det viser en opgørelse fra Dansk Industri.

- Det er frustrerende. For jeg får aldrig at vide, hvorfor jeg får afslag. Så jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre anderledes for at komme i betragtning, siger Steffan Kjer Høi.

It-kompetencer står højt på ønskesedlen

Steffan Kjer Høi er i skolepraktik, men det er noget andet end virksomhedspraktik, siger han.

- Når du er i skolepraktik, så får du ikke den erfaring, som du vil få i en virksomhed. Du får en meget bredere viden, når du er i en virksomhed, siger Steffan Kjer Høi.

Erhvervsuddannelseschef hos Dansk Industri Lone Folmer Berthelsen siger, at mange virksomheder rundt om i landet har stærkt brug for flere it-kompetencer.

- Når vi spørger, hvilke kompetencer virksomhederne mangler, så svarer de, at it-kompetencer står højt på dagsordenen. Og det paradoksale er, at mens virksomhederne efterspørger den egenskab, så står en masse unge uden praktikplads, siger Lone Folmer Berthelsen.

Dansk Industri inviterer virksomheder rundt om i landet til møder, så virksomhederne får større kendskab til it-lærlingene. Her er det på EUC Syd i Sønderborg, hvor sådan et møde foregår. (Foto: Sofie Lewring)

Mangel på viden

Forklaringen på, at virksomhederne ikke søger it-lærlinge, er helt banal, forklarer Lone Folmer Berthelsen.

- Det er mangel på viden. De ved ikke, at der er disse uddannelser, hvor man faktisk kan få de medarbejdere, som man har brug for, siger hun.

Dansk Industri har derfor lanceret en række møder over hele landet, hvor organisationen gør virksomhederne opmærksom på mulighederne for at få en lærling inden for it- og dataområdet.

Sådan et møde er netop blevet holdt på EUC Syd i Sønderborg, hvor en række virksomheder deltog. Blandt andre virksomheden Brødrene Hartmann fra Tønder.

Teknisk chef i Brødrene Hartmann Niels Jensen siger, at det er et område, man ikke har haft fokus på.

- It har nok ikke haft et stort fokus hos os. Men nu kan vi godt se, at på nogle områder har vi arbejde nok til at kunne tage en lærling ind, siger han.

Uddannelsesinstitutionerne forsøger også at give virksomhederne et større indblik i, hvad it-studerende kan bidrage med i firmaerne. Til højre på billedet er det Niels Jensen, der er teknisk chef i Brødrene Hartmann i Tønder. Til venstre er det Bjarne Lund, der er formand for uddannelsesudvalget på EUC Syd i Sønderborg. (Foto: Sofie Lewring)

Send en ansøgning

Efter mødet mellem Dansk Industri og virksomhederne på EUC Syd i Sønderborg blev der lavet en slags speeddating mellem virksomhederne og it-eleverne, der søger praktikpladser.

Det var Steffan Kjer Høi også med til. Han blev ikke lovet noget, men et par virksomheder opfordrede ham til at sende en ansøgning.

- Jeg fik ikke nogen praktikplads, men jeg skal sende en ansøgning, og så må vi se, om jeg kommer til samtale, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk