Partier bakker rederiforeningen op: Indfør sømandsskat på vindmølleskibe

Der skal gøres noget nu, hvis Danmark skal bevare position på opsætning af havvindmøller.

- Hvis skibene er dansk og ikke udenlandsk registreret, får vi investeringer i Danmark og ikke i udlandet. Det er ret banalt, siger Brian Mikkelsen. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Regeringens støtteparti, De Konservative og oppositionspartiet, De Radikale vil nu presse på for at få indført sømandsskat på de skibe, der sejler ud fra Esbjerg og sætter vindmøller op på Nordsøen.

Danske vindmølleskibe er i dag ikke med i Dansk International Skibsregister (DIS), som fritager besætning og rederier for almindelige skatter.

Men det skal de, hvis det står til De Konservatives erhvervs- og skatteordfører, Brian Mikkelsen.

- Med de mange opsætninger, der kommer af havvindmølleparker i Nordsøen i fremtiden, vil vi miste virkelig meget, hvis de ikke kommer med i DIS. Vi vil tage det op i de vækstforhandlinger, der kommer, siger Brian Mikkelsen.

Det vil de, fordi konkurrence fra andre lande med gunstigere skatteforhold ifølge rederibranchen er ved at bringe 1000 arbejdspladser og Danmarks førerposition på opsætning af havvindmøller i fare.

Også fra den anden side af Folketingssalen møder sømandsskatten opbakning. De Radikales finansordfører, den tidligere energiminister, Martin Lidegaard, ser nemlig også gerne sømandsskat indført på vindmølleskibe.

Også selv om det ifølge Danmarks Rederiforening i første omgang koster staten 50 millioner kroner.

- Den nettoløn, skibsbesætningen vil få udbetalt, bliver brugt i Danmark, og rederierne kommer til at beholde deres arbejdspladser på land også. Der er et kæmpe potentiale i vindenergi i det kommende år, så vi skal nok få tjent pengene hjem, siger Martin Lidegaard.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.