Pernille er lærer og må ikke gå på tidlig 'corona-barsel' - men det må pædagoger: ’Det er meningsløst’

Sundhedsstyrelsen har forskellige retningslinjer til gravide under corona.

Folkeskolelærer Pernille Nørgaard Andersen kan ikke få lov at gå på tidligere barsel, selvom hun er i risikogruppen på grund af corona.

Hvis man er gravid og arbejder med børn, er retningslinjerne forskellige, når man rammer 28. uge i graviditeten i denne coronatid.

Arbejder man for eksempel som pædagog i en daginstitution med børn i alderen fra nul til seks år, skal man arbejde hjemmefra, når man er i 28. uge. Kan det ikke lade sig gøre, skal man omplaceres og ikke være i tæt kontakt med andre.

Hvis det heller ikke lader sig gøre, skal den gravide fraværmeldes - det vil sige gå tidligere på barsel.

Det er Sundhedsstyrelsens retningslinjer ud fra et forsigtighedsprincip, fordi gravide er i øget risiko i forhold til corona.

Men de retningslinjer gælder ikke for landets gravide lærere, selvom nogle af dem også arbejder med små børn. De skal passe deres arbejde, indtil de normalt ville gå på barsel.

Møder 100 børn hver dag

Pernille Nørgaard Andersen er 27 år og er gravid med sit første barn i 31. uge.

Hun arbejder som folkeskolelærer i Esbjerg, og hun er noget forundret over, hvorfor en pædagog kan gå tidligere på barsel, når hun ikke selv kan som lærer.

Pernille Nørgaard Andersen omgås hver dag omkring 100 børn og har nær kontakt til mange af dem, da hun sidder ved siden af dem og hjælper dem med deres opgaver.

Derudover har hun også gårdvagter hos de mindste klasser.

- Det er elever i 0. klasse, som lige er fyldt seks år. Jeg kan ikke se, hvor forskellen ligger på et seksårigt børnehavebarn og et seksårigt skolebarn. Der forsvinder logikken for mig, siger hun.

Pernille Nørgaard Andersen bliver utryg ved at passe sit arbejde, selvom hun bærer visir og fortæller eleverne, at de skal holde afstand.

Hun er nervøs for, om hun skulle blive smittet med corona og risikere at føde for tidligt.

-Det bekymrer mig, at det måske kunne blive aktuelt for mig, siger Pernille Nørgaard Andersen.

Samme situation som i en børnehave

Formanden for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen mener, at det ingen mening giver, at der ikke er nogen særregler for gravide folkeskolelærere, når de rammer 28. graviditetsuge.

- I de små klasser i skolen er man nogenlunde i samme situation, som man er i en børnehave, nemlig at man har med mindre børn at gøre. Her er man nødt til at være tæt på dem, siger han.

Formanden for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen, synes, det er urimeligt, at pædagoger kan gå tidligere på barsel, mens lærere, der underviser de mindste klasser, ikke kan. (Foto: Kristian Brasen)

Danmarks Lærerforening har derfor kontaktet sundhedsmyndighederne.

- Her fik vi det svar, at børn i skolen er bedre til at holde afstand. Og det er også rigtigt, når det handler om de store børn. Men når det handler om de små børn, bør man sidestille det og give muligheden for at gå fra noget tidligere, når man er gravid, mener Gordon Ørskov Madsen.

I Esbjerg, hvor Pernille Nørgaard Andersen er skolelærer, vil borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) ikke give gravide lærere mulighed for at gå på barsel før tid, da man følger de nationale vejledninger fra Sundhedsstyrelsen.

- Her anbefaler man nogle faggrupper, at de bliver sendt hjem for en sikkerheds skyld efter 28. uge, hvor andre faggrupper skal passe deres job. Det er også den tilgang, vi har valgt i kommunen, siger Jesper Frost Rasmussen.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) i Esbjerg Kommune læner sig op ad sundhedsstyrelsens anbefalinger, når det handler om, hvornår gravide kan gå på barsel. (© Esbjerg Kommune/Torben Meyer)

Ældre børn forstår afstandskrav

Gordon Ørskov Madsen anerkender, at man er nødt til at sætte grænsen et sted i forhold til, hvornår man kan gå tidligere på barsel som skolelærer.

- Når børnene er omkring ni og ti år, kan de forstå noget mere. Her forstår de, at man skal holde afstand og spritte af. Men det er svært, når man er i en klasse med 27 børn i seks til syvårsalderen, hvor der er knald på. Det er meningsløst, at man skelner på den måde, siger Gordon Ørskov Madsen.

Håber på retningslinjer

Hos Danmarks Lærerforening arbejder man nu videre for at få reglerne ændret.

Pernille Nørgaard Andersen håber, at Sundhedsstyrelsen laver klare retningslinjer, der også omfatter gravide lærere.

- Lige nu skal vi selv kontakte vores egen læge og vores fagforening. Det er altså en individuel vurdering. Det er svært at få en tryghed på sin arbejdsplads, når det er den vej, man skal gå, mener Pernille Nørgaard Andersen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) henviser til Sundhedsstyrelsens retningslinjer i forhold til, hvornår gravide i 28. uge kan gå på barsel. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

I et skriftligt svar til DR skriver overlæge Bolette Søborg i Sundhedsstyrelsen, at personer, der arbejder under forhold, der er beskrevet i retningslinierne, har større risiko for at blive udsat for smitte, fordi de mennesker, de har kontakt med, i de fleste tilfælde ikke er i stand til at forstå en besked om at tage hensyn.

- Vi har valgt at skelne mellem ansatte i dagtilbud og ansatte på skoler, fordi vi vurderer, at børn, der er store nok til at gå i skole, også er store nok til at forstå og følge en besked. For eksempel kan små børn ikke forstå, at de skal holde afstand, og personer, der er indlagt, på sygehus kan ikke altid hoste i albuen, siger Bolette Søborg.

DR har også forsøgt at få en kommentar fra både børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkratz-Theil (S) samt sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Børne- og undervisningsministeren ønsker ikke at kommentere sagen. Det ønsker sundheds- og ældreministeren heller ikke og henviser til Sundhedsstyrelsens retningslinier.

Artiklen er blevet opdateret med svar fra Sundhedsstyrelsen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter