Plejefar måtte skjule plejebørns gode udvikling: Frygtede at miste 4.500 kroner hver måned

Plejefamilier skal ikke kunne skæres i løn, selvom plejebarn får det bedre, lyder ny anbefaling fra KL.

Lars Asmussen, der har været plejefar i cirka 20 år, er glad for, at han nu kan være ærlig over for kommunen omkring sine plejebørns udvikling og behov, fordi han ikke længere skal frygte at gå ned i løn. (Foto: Asbjørn Møller © (c) DR)

Når plejeforældre forbedrer livet for deres plejebørn, honorer kommunerne med en lønnedgang.

Det har været den gældende praksis igennem mange år.

Men nu anbefaler Kommunernes Landsforening, KL, at gøre ligesom Aabenraa Kommune, hvor plejefamiliens løn ikke bliver forhandlet hvert eneste år, men i stedet ligger fast uanset om plejebarnets trivsel bliver forbedret eller forringet.

Ordningen kaldes gennemsnitsmodellen og skal sikre trygge økonomiske rammer for plejefamilierne.

Måtte skjule positiv udvikling

Lars Asmussen fra Stubbæk i Aabenraa Kommune har levet af at være plejefar gennem 20 år. Han husker tilbage på den gamle ordning, hvor han skulle passe på med at male et for rosenrødt billede af plejebarnets udvikling af frygt for, at sagsbehandleren skar i lønnen.

- Det lå i baghovedet, at man holdt igen med de positive ting og fremhævede i stedet de negative ting.

Han er rigtig glad for, at Aabenraa Kommune og KL nu har fået øjnene op for en ny lønordning. For den sikrer, at plejeforældre og sagsbehandlere udelukkende skal forholde sig til barnets udvikling.

- Nu kan vi gøre det, vi er ansat til, uden at spekulere på, om vi har råd til huslejen, siger Lars Asmussen.

Ny model giver ikke flere udgifter

Aabenraa Kommune var en af de første kommuner i landet, der sidste sommer sagde endegyldigt farvel til den gamle honoreringsmodel, som svinger alt efter, hvor belastet barnet vurderes at være.

Og det var det helt rigtige at gøre, siger Tina Meclenborg Jørgensen, som er afdelingsleder for familieplejekonsulenterne i Aabenraa.

- Som kommune og familieplejeområde lever vi så at sige af plejefamilierne. Vi har brug for, at nogen vil være plejefamilier, og at de synes, at de har nogle okay vilkår.

Tina Meclenborg Jørgensen fortæller også, at udgifterne ligger på samme niveau som ved den gamle lønordning.

Flere kommuner følger Aabenraa

Honoreringsmodellen har hidtil været KL's anbefaling. Men efter en gennemgang af lønvilkårene og med inspiration fra Aabenraa anbefaler KL nu gennemsnitsmodellen, hvor plejefamiliens løn er fast, uanset om barnet er i en god eller dårlig udvikling.

Det fortæller KL's formand Jacob Bundsgaard.

- Styrken ved den her model er, at vi bedre kan fokusere på at skabe gode rammer for de her børn og unges liv. Det er det, vi alle brænder for.

Det er op til kommunerne, hvilken lønmodel de bruger. Flere kommuner - blandt andet Esbjerg, Varde og Haderslev - er allerede fulgt efter Aabenraas eksempel, mens andre vil se nærmere på at ændre lønsystemet efter KL’s nye anbefaling.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter