Stole spærrer flugtvejene, og skilte til nødudgangene er utydelige. Næsten tre ud af fire af landets plejehjem fik sidste år påbud for problemer med brandsikkerheden.
Det viser tal fra landets beredskaber.
Det møder kritik fra Ældresagen, at der ikke er mere styr på sikkerheden på plejehjemmene.
- Brandsikkerhed på plejehjem er fuldstændig afgørende. Vi snakker om svækkede ældre mennesker, som ikke er i stand til at hjælpe sig selv ud i tilfælde af brand, siger Nina Bruun, der er seniorkonsulent hos Ældresagen med plejehjem som hovedområde.
- Derfor skal de her ting bare være på plads, siger hun.
Påbuddene møder også kritik hos en af landets førende rådgivere om brandsikkerhed, virksomheden Dansk Brand og Sikringsteknisk Institut.
- Det er ikke et sted, man skal gå på kompromis. Brandsikkerhed skal bare være i orden, siger Ib Bertelsen, direktør i Dansk Brand og Sikringstekisk Institut.
Skærpede krav giver flere påbud
De seneste seks år er mere end 30 personer omkommet i brande på plejehjem. Derfor er reglerne på området blevet skærpet.
Sidste år trådte de nye regler i kraft, som betyder, at der nu gives påbud for forhold, som tidligere ikke havde givet påbud. Stramningen betyder derfor, at flere plejehjem har fået en løftet pegefinger. I alt blev der i 2022 uddelt over 3000 påbud.
- Der er en del af de her påbud, som skyldes de nye regler, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef hos Danske Beredskaber.
Men 3000 påbud er alt for mange, mener han.
- Påbud er påbud. Et påbud betyder, at brandsikkerheden ikke er optimal på de pågældende plejehjem, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef hos Danske Beredskaber.
Det er kommunerne, der har ansvaret for, at brandsikkerheden på plejehjemmene er i orden. Og Kommunernes Landsforening erkender, at der er for mange tilfælde, hvor kommunerne ikke lever op til det ansvar.
- Selvfølgelig skal vi have så få påbud som overhovedet muligt. Vi skal gøre, hvad vi kan for at sikre, at vi ikke får påbud, siger Stine Johansen, direktør i Kommunernes Landsforening.
- Plejehjem skal være et trygt sted. Brandsikkerheden skal naturligvis være i orden, siger hun.
Det er særligt spærrede flugtveje, der har kastet påbud af sig.
Og blandt andet det, skal der fokus på fremover, siger Stine Johansen.