Pludselig røg der granitsten gennem ruderne hos S-kandidat: Familien var lige gået i seng

Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsker stenkast mod lokalpolitikers stuevinduer.

- Det påvirker mig ikke i dag, men det ved jeg jo ikke, om det gør om nogle år. Og det er vigtigt for mig, at vi også får talt op, hvad det er, vi nogle gange som politikere bliver udsat for i demokratiets navn, siger Sandie Eis Ravn (S). (Foto: Peter Øvad Halkjær- DR Syd © (C) DR Nyheder)

Et af punkterne på byrådsdagsordenen i Varde tirsdag aften var vold, chikane og trusler mod lokalpolitikere.

Og som et aktuelt eksempel på problemet vendte byrådsmedlem og byrådskandidat Sandie Eis Ravn fra Socialdemokratiet i Varde Kommune efter mødet selv hjem til et par smadrede stuevinduer og en ægtefælle, der havde ringet efter politiet.

- Det er det vindue, hvor jeg har haft en valgplakat stående, der har fået nogle ordentlige sten og huller. Og valgplakaten er væltet indenfor, siger Sandie Eis Ravn til DR.

Sandie Eis Ravns mand og børn var egentlig gået til køjs. Da hendes mand hørte ruderne klirre, troede han, at der blev skudt.

De tre yngste på matriklen vågnede også.

- Børnene syntes, det var lidt voldsomt, at nogen kastede sten på vores hus, siger lokalpolitikeren.

- Der er blevet kastet godt til for at komme igennem det der glas, vi har derude, siger Sandie Eis Ravn. (Foto: (privat billede))

'Det er en ærgerlig måde at kommunikere på'

Sandie Eis Ravn har talt episoden igennem med både kommunaldirektøren, borgmester Erik Buhl (V) og sin gruppeformand.

Og så har hun meldt stenkastene til politiet.

- De spørger mig jo, om der er nogen, der ikke bryder sig om mig. Om jeg har fået noget på skrift eller hørt noget, når jeg har gået rundt i byen.

- Der er ikke nogen, der har set noget, og selv om jeg har gået fra torvet og hjem mod mig selv, har jeg heller ikke set nogen komme løbende eller noget, siger Sandie Eis Ravn.

Hun ved ikke, hvad gerningsmandens grund til at kaste med granitsten er.

Men byrådskandidaten formoder, at motivet skal findes i hendes lokalpolitiske arbejde.

- Det er en ærgerlig måde at kommunikere på. At det skal gå ud over folks private ejendom. Jeg er da godt klar over, at jeg har hængt valgplakater op på min ejendom og haft plakater stående i vinduet, men det tænker jeg egentlig også er min demokratiske ret, siger Sandie Eis Ravn.

Hun frygter, at historier som hendes kan afskrække unge med politiske ambitioner fra at tage del i demokratiet.

- Det er ikke i orden, at man gør det. Jeg vil egentlig hellere, at man tager en debat og taler med hinanden med respekt. Det her med sten – der er jo ikke nogen, der ved, hvad budskabet var med det, siger Sandie Eis Ravn.

Fra gade til gulv - her er de rudesmadrende sten. (Foto: Peter Øvad Halkjær- DR Syd © (C) DR Nyheder)

Politi vil ikke udelukke politisk motiv

Hos Syd- og Sønderjyllands Politi bekræfter politikommissær Søren Vraa Larsen, at der er indløbet en anmeldelse om hærværk hos en politiker i Varde Kommune.

- Det efterforsker vi, som vi nu gør. Vi udtaler os ikke om konkrete efterforskningsskridt i en verserende straffesag, siger han.

Hvad kan I sige om, hvorvidt episoden har været politisk motiveret eller ej?

- Det kan vi ikke sige, om den har været eller ej. Man kan selvfølgelig gisne om det, i og med at der er valgplakater til frit skue der, hvor man har lavet hærværket. Men om det er politisk motiveret eller ej, ved vi ikke, før vi har fat i en eventuel gerningsmand, siger Søren Vraa Larsen.

Politikommissæren understreger, at det er vigtigt, at politikere kan ytre sig, som de vil.

- Hvis vi kan have en mistanke om, at det kan være politisk motiveret, så er det jo selvfølgelig noget, der får en høj prioritet hos os. Demokratiet er jo en grundpille i samfundet, og derfor skal vi også kunne sørge for, at man har mulighed for at tale frit, siger Søren Vraa Larsen.

FacebookTwitter