Politi advarer: Farlige isflager på lastbilers tage

Det er en alvorlig forseelse, når chauffører ikke af-iser lastbilerne.

Store isklumper falder ned fra lastbilers tag under kørsel, når chaufførerne ikke sørger for at få afiset køretøjet. (Foto: Gert Eilrich © dr)

Store isklumper i vejkanten er ikke et sjældent syn i de her dage. Klumperne af is er faldet af lastbiler, der ikke er blevet af-iset, inden de kører ud. Og de store klumper er til stor fare for andre trafikanter.

Det kan i værste fald koste menneskeliv, fortæller leder af færdselsafdelingen ved Syd- og Sønderjyllands Politi Knud Reinholt:

- Det er en ganske alvorlig forseelse, for det kan føre til meget alvorlige ulykker, når isklumper falder ned fra sådan en højde. Rammer isen en bagvedkørende bil, kan det gå igennem forruden med personskade til følge. Rammer isen fodgængere eller cyklister, kan det gå rigtig galt, siger han.

Derfor kan straffen for at køre rundt med isflager på taget også være ganske stor:

- Udgangspunktet er en bødestraf, men det kan også koste en betinget frakendelse af kørekortet. Skulle det gå helt galt og koste menneskeliv, kan man blive sigtet for uagtsomt manddrab, siger Knud Reinholt.

Chaufførerne kan rundt omkring i landet af-ise køretøjet ved såkaldte snebroer, der gør det muligt for chaufførerne at komme i højde med lastbilen.

Det bør alle benytte sig af, lyder det fra Torben Damgaard fra transportfirmaet Per Damgaard.

- Chaufførerne er generelt for dårlige til at få det ryddet af. Det er der beviser for ude på vejene, siger han.

Ved såkaldte snebroer kan chaufførerne af-ise lastbilerne. (Foto: Gert Eilrich © dr)

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.