Politi efterforsker et vognmandsfirma i Padborg: Flere personer er anholdt

Efterforskningen sker som led i en koordineret aktion mod lovovertrædelser i vognmandsbranchen.

(Arkivfoto). (Foto: henning Bagger © Scanpix)

I en aktion mod vognmandsfirmaet H.P. Therkelsen i Padborg har politiet i dag anholdt fire chauffører og en ansat på virksomhedens hovedkontor, mens fire lastbiler er blevet beslaglagt.

Politiet mistænker vognmandsfirmaet for at have forfalsket dokumenter til brug for ulovlig cabotagekørsel med lastbiler, der er indregistreret i Tyskland.

Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

Midt- og Vestsjællands Politi samarbejder med Sydøstjyllands Politi og Nordjyllands Politi om sagen, og dagens aktion er foretaget af specialisterne i de tre politikredses centre for kontrol af tunge køretøjer.

Der er tale om en koordineret landsdækkende aktion, fortæller politikommissær Henrik Fobian. Formålet er at få sat en stopper for lovovertrædelser i vognmandsbranchen.

- Vi kan ikke have, at vognmandsfirmaer kører rundt og snyder systemet for egen vindings skyld. Der skal være lige vilkår og ordnede forhold for virksomheder, der lever af at køre med fragt, og hvis enkelte virksomheder lever højt på at snyde, skal de bringes til ansvar for deres handlinger, siger politikommissæren.

Bøde i millionklassen

Politiet har sigtet virksomheden for ulovlig cabotagekørsel. Flere personer skal afhøres i sagen, og nogle anholdte vil blive fremstillet i grundlovsforhør, oplyser Henrik Fobian.

Han mener, lovovertrædelser som dem, virksomheden er sigtet for, kan udløse bøder i millionklassen.

- Vi sigter for at vise, at det ikke kan svare sig at fremvise falske fragtbreve ved politiets kontroller, og det mener vi, at det her vognmandsfirma har gjort. Hver gang vi har standset dem, har vi fået fragtbreve, der viser, at de har ret til at køre cabotagekørsel, men vi mener, der er blevet fremvist falske fragtbreve, siger Henrik Fobian.

Ligner tidligere sager

I Danmark må udenlandsk-registrerede lastbiler med gods ikke køre mere end tre ture i løbet af en uge. Først når lastbilerne har forladt landet og kørt udenfor Danmarks grænser i fem døgn, må de vende tilbage.

Ifølge Henrik Fobian ligner sagen om vognmandsfirmaet i Padborg flere tidligere sager, hvor danske vognmænd har fremvist falske fragtbreve for at kunne køre mere end tre ture internt i Danmark.

Den ulovlige cabotagekørsel foregår ofte med udenlandske chauffører og lastbiler, der er indregistreret i lande som Tyskland, Polen og Rumænien, da EU's cabotageregler tillader, at lastbiler fra andre EU-lande krydser grænsen for at køre indenrigsture i Danmark til de løn- og arbejdsregler, der gælder i landet, hvor lastbilen kommer fra.

Direktør: Vi har intet at skjule

Peter Therkelsen, direktøren for H.P. Therkelsen, mener ikke, at myndighederne kan finde beviser for, at loven er blevet brudt. Det siger han til DR Nyheder:

- Vi har nogle helt klare retningslinjer for, at vi skal overholde reglerne. Det er uanset, om det er cabotagereglerne, køre- og hviletidsreglerne eller hvad det måtte være. For jeg vil gerne sove roligt om natten. Så jeg ved ikke, hvad de henviser til.

Virksomhedens direktør understreger, at han endnu ikke kender sigtelsen. Han afventer derfor, at myndighederne forelægger den for ham.

- Har vi overtrådt nogle ting eller lavet fodfejl nogle steder, så er det klart, at vi skal stilles til ansvar for det. Loven skal være lige for alle. Og det er ikke nogen bevidst handling eller systematisk og strategisk, som nogen kan få det indtryk af.

Opdateret: To af de anholdte chauffører er løsladt. Desuden er direktøren for virksomhedens svar tilføjet.