Politiet drukner i overarbejde: Betjente har 60.000 afspadseringstimer til gode

Mængden af overarbejde for nogle af landets politibetjente er eksploderet på få år.

Politiet bruger masser af ressourcer på blandt andet grænsekontrollen, og det udløser mange overarbejdstimer. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Mængden af overarbejde for politibetjente i Syd- og Sønderjyllands Politikreds bliver ved med at vokse.

I oktober havde hver enkelt betjent i gennemsnit 87 timers afspadsering til gode.

Det svarer til næsten 60.000 afspadseringstimer samlet set.

Det viser en aktindsigt, DR har fået fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Antallet af afspadseringstimer pr. betjent er næsten fordoblet på knap tre år. I januar 2016 havde hver enkelt betjent 45 timers afspadsering til gode.

Det tal var altså vokset til 87 timer i oktober i år.

Bander og grænsekontrol koster

Det er der flere årsager til det, blandt andet hænger det sammen med en blodig bandekonflikt i Esbjerg og grænsekontrollen, fortæller chefpolitiinspektør i Syd- og Sønderjyllands Politikreds Bjarne Sørensen.

- Vi har en bandekonflikt i Esbjerg, og den trækker rigtig mange ressourcer. Derudover er vi ved at styrke Udlændingekontrolafdelingen Vest i Padborg. Det koster også nogle ressourcer, siger Bjarne Sørensen til DR.

Udbetaler løbende overarbejde

Syd- og Sønderjyllands Politi udbetaler løbende overarbejde til de betjente, der ønsker det.

Over tre millioner kroner er udbetalt i årets første ni måneder. Men mængden af overarbejde har alligevel betydning for de daglige opgaver, siger Bjarne Sørensen.

- Indtil nu og også fremadrettet har vi haft fokus på at begrænse overarbejdet mest muligt. Det er ud fra en konkret prioritering af de opgaver, som vi skal løse. De opgaver, som vi løser, bliver prioriteret fra den alvorlige end og nedefter, siger Bjarne Sørensen.

Men borgerne bør ikke kunne mærke den prioritering, siger Bjarne Sørensen.

- Ud fra den almindelige borgerbetjening så har det ikke betydning. Vi prioriterer hver eneste dag i forhold til de opgaver, som vi løser. I de prioriteringer der er borgerne i centrum, siger Bjarne Sørensen.

Har ikke haft mulighed for at holde fri

Udfordringerne med overarbejde skyldes også, at politikernes tiltag om at øge den samlede styrke af politibetjente ikke er slået igennem endnu, mener formanden for Syd- og Sønderjyllands Politiforening, Niels Hedeager.

- Hvis der var det personale, som der burde være i politiet, så ville der også være mulighed for at afspadsere det overarbejde, som man optjener. Det er dét, der er meningen med det, at man skal holde fri på et andet tidspunktet. Det har der bare ikke været mulighed for, siger Niels Hedeager til DR.

Selvom politiet både forsøger sig med udbetaling af overarbejde og ansættelse af nye politikadetter, så er der ifølge Niels Hedeager ikke udsigt til, at problemerne med store mængder overarbejde bliver løst foreløbigt.

- Politikerne besluttede i 2011, at vi skulle være færre. Dengang blev vi 700 færre. Nu har de besluttet, at det skulle gå den modsatte vej. Så nu er vi næsten på niveau med 2011. Nu går der en kortere årrække, så begynder det at have en effekt med de store optag, der er på politiskolen, siger Niels Hedeager.