Politikere får æg med posten

Hobby-hønseavlere kalder reglerne for stalddørssalg af æg for unødvendige og bureaukratiske. De forlanger samme regler som i Sverige eller Tyskland.

Der er ingen fare for salmonella ved stalddørssalg af æg, mener de danske hobbyavlere. (© stock xchange)

I protest over reglerne for salg af æg sender hobby-hønseavlere fra hele landet de kommende dage æg til politikerne i fødevareudvalget. Så i morgen modtager de syd- og sønderjyske folketingsmedlemmer i fødevareudvalget, Karina Lorentzen fra SF og Jørn Dorhmann fra Dansk Folkeparti derfor hver en sending æg fra Wanda Madsen fra Langetved ved Rødding. Formålet er at få politikerne til at ændre reglerne, så de bliver ligesom i nabo-landene.

- Jeg er frustreret over at det skal være småkriminelt at forære eller sælge sine æg, siger Wanda Madsen. Hun har to hønsegårde med ialt 20 høns.

- I perioder lægger mine høns langt flere æg end vi selv kan spise, og så er det da naturligt at forære æggene væk eller sælge dem. Det må man i Sverige og Tyskland, men ikke i Danmark. Her skal æggene smides ud og det er et tåbeligt madspild, siger Wanda Madsen.

De danske regler betyder at alle høns, der bruges til stalddørssalg af æg skal være salmonella-testede. Det kræver en test af hver enkelt høne med bl.a blodprøve, gødningsprøve og sokkeprøve.  Det er omstændeligt, bureaukratisk og dyrt, siger hoby-hønseavleren fra Langetved ved Rødding.

Der skønnes herhjemme at være ca. 100.000 familier som spiser egne æg fra egne høns.

         

Facebook
Twitter