Politikere i Haderslev: Her vil vi gerne have videoovervågning

I Haderslev har politikerne siden marts ønsket sig videoovervågning på grund af ballade i bymidten.

Flere kommuner vil have lov til at sætte videoovervågning i op i områder med mange tilfælde af vold. Haderslev Kommune er én af kommunerne, der har et særligt ønske om videoovervågning. (Foto: Rune Evensen © Scanpix)

Hvis det skal være mere sikkert at færdes i byerne i nattetimerne, er videoovervågning svaret.

Sådan lyder det blandt andet fra Dansk Folkepartis byrådsmedlem i Haderslev Kommune, Thies Mathiesen, der bakkes op af borgmester i Haderslev Kommune, H. P. Geil fra Venstre.

Justitsministeriet og Kommunernes Landsforening vil nu undersøge, om det skal være lettere at sætte offentlige overvågningskameraer op. Det sker blandt andet ved en rundspørge til landets byråd.

Der er bred enighed i Haderslev byrådet om, at videoovervågning skal opsættes i bymidten. Det har været et ønske i Haderslev siden marts, efter at byen i en periode har været plaget af uro og optøjer i byens centrale område, fortæller borgmester H. P. Geil.

- Det har været en sag, der har været oppe at vende flere gange i byrådet på baggrund af den uro, vi særligt har oplevet på Nørregade i centrum. Men vi er begrænsede i forhold til lovgivningen, siger han.

DF: Tryghed tilbage i Haderslev

På nuværende tidspunkt har kommunerne ikke noget at sige i forhold til opsætning af videoovervågning. Det er udelukkende politiet, der står for den vurdering, men det er nødvendigt med en ændring ifølge Dansk Folkeparti. Indtil nu har politidirektøren i Haderslev afvist at opsætte videoovervågning af økonomiske årsager.

Thies Mathiasen, der sidder i byrådet i Haderslev Kommune, mener, at borgernes tryghed vil genoprettes, hvis kommunen får lov til at opsætte videoovervågning.

- Vi skal have trygheden tilbage til folk i Haderslev. Som det er lige nu, er der skabt en utryg stemning, fordi der huserer nogle grupperinger rundt i Haderslev, der skaber utryghed for resten af borgerne, siger han.

På landspolitisk plan bliver Thies Mathiasen bakket op af Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen, der også selv har til huse i Haderslev.

- Vi skal selvfølgelig give kommunerne lov til at overvåge udvalgte steder. Det stoler jeg på, at vores lokale byråd sagtens selv kan træffe en beslutning om, siger han.

Ved siden af ønsket om at lade kommunerne bestemme selv, vil Dansk Folkeparti også oprette en satspulje, hvor politiet kan søge om midler til at finansiere overvågningskameraerne.

Overvågning har ingen forebyggende effekt

Selvom der skulle blive sat videoovervågning op i Haderslevs gader, skal politikerne dog ikke forvente, at der bliver gjort op med uroen, fortæller Hans Peter De Place, der er forebyggelseskonsulent i Det Kriminalpræventive Råd.

- Voldskriminalitet foregår ofte i affekt. Det kan også være, at man er påvirket på det givne tidspunkt, og så tænker man ikke rationelt. Derfor overvejer man ikke, om der nu skulle være et overvågningskamera, inden kriminaliteten bliver begået, siger han.

Han nævner, at selvom videoovervågning ikke har en forebyggende effekt, så kan det hjælpe politiet i forhold til opklaring af kriminalitet. Hans Peter De Place understreger dog, at det ville være forkert at opsætte videoovervågning med forventningen om, at kriminaliteten vil dale.