Politikere revser igen stramme udlændingeregler efter ny sag

Det vækker harme, at et syrisk tvillingepar efter otte år i Danmark risikerer, at blive sendt til Irak og få inddraget deres opholdstilladelse.

Flere politikere revser igen udlændingereglerne. Tvillingebrødrene Ahmad og Myasar Zanon har været i Danmark i otte år. De har begge arbejde, men risikerer nu at blive sendt til Irak, som de aldrig har været i. (Foto: © Peter Halkjær og Ida Marie Odgaard, DR og Ritzau Scanpix)

Umenneskeligt. Absurd. Tudetosset. Krumspringsregler.

Flere politikere revser igen de stramme udlændingeregler, efter en ny sag er kommet frem, hvor to syriske tvillingebrødre, som har boet i Danmark i otte år, nu risikerer at blive sendt til Irak. Et land, de aldrig har været i.

Ahmad og Myasar Zanon er tvillingebrødre. Den ene er sagsbehandler i Haderslev Kommune. Den anden driver et pizzeria i en lille landsby.

- Jeg føler mig dansk. Jeg føler mig tilknyttet til Danmark. Jeg har alt mit netværk her i Danmark, siger Ahmad Zanon.

Under valgkampen bebudede flere partier, at det fremover skal være nemmere for flygtninge i uddannelse og arbejde at blive i Danmark.

Og denne sag om de syriske tvillingebrødre er ifølge flere partier et eksempel på for mærkelige udlændingeregler.

- Folk, der er i arbejde og opfører sig ordentligt, skal have meget nemmere ved at blive i Danmark på en arbejdsopholdstilladelse, fremfor at de næsten uanset hvad skal sendes hjem, siger partileder for Liberal Alliance Alex Vanopslagh.

Også kritik fra røde partier

SF’s udlændingeordfører kalder sagen et eksempel på de krumspringsregler, der eksisterer på udlændingeområdet lige nu.

Carl Valentin revser igen udlændingereglerne efter at have hørt om sagen om tvillingebrødrene. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

- Det er absurd, at paradigmeskiftet fortsat betyder, at det ingen betydning har, hvor meget man arbejder eller uddanner sig, lyder det fra Carl Valentin, der er udlændingeordfører i SF.

Lignende kritik kommer fra Enhedslisten.

- Det er i vores optik helt omsonst, at de to brødre skal udvises til Irak, som de ingen tilknytning har til, siger Laila Stockmarr, udlændingeordfører hos Enhedslisten.

- Det er et godt eksempel på de meget rigide regler, som har skabt et helt umenneskeligt og ekstremt uigennemskueligt system, siger hun.

Den fungerende udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) stiller ikke op til interview. Politisk ordfører for Socialdemokratiet, Rasmus Stoklund, vil heller ikke stille op til interview, men har i stedet sendt et skriftligt svar.

- Helt generelt vil jeg sige, at vi i Socialdemokratiet er glade for de mange tusinde udlændinge, som hvert år kommer til Danmark for at arbejde og bidrage positivt, skriver han blandt andet.

’Det er helt skørt’

Den lokale Venstre-politiker fra Haderslev, Allan Emiliussen, har arbejdet tæt med syriske Ahmad Zanon.

For mens Ahmad Zanon står til at blive sendt ud af Danmark, så hjælper han andre med at blive en del af det danske samfund. Han er sagsbehandler i Haderslev Kommune, hvor han hjælper ukrainere med at komme i job.

Ahmad Zanon har samtale med en ukrainer om, hvordan hun kan finde et job et sted i Haderslev Kommune. (Foto: © Peter Øvad Halkjær, DR)

I det job har Allan Emiliussen, som sidder i kommunalbestyrelsen i Haderslev Kommune for Venstre, haft samarbejder med Ahmad Zanon.

- Han gør alt det, som vi har brug for. Han uddanner sig, er en del af foreningsdanmark, er i beskæftigelse. Vi har brug for arbejdskraft, og han gør rent faktisk en forskel, siger Allan Emiliussen (V).

Han mener, at sagen er et eksempel på alt for skøre udlændingeregler.

- Jeg bakker op om en stram og en fast udlændingepolitik. Det her er skørt, og det er vi nødt til at kigge på. Jeg er meget indigneret, siger han.

'Kan komme til at sidde på udrejsecenter i mange år'

Sagen møder også hård kritik fra foreningen Refugees Welcome, der arbejder for flygtninges rettigheder.

- Hvorfor man finder på at udvise en mand til Irak, hvor han aldrig har sat sine fødder og ikke har nogen forbindelse? Det er jo besynderligt, siger Michala Bendixen, der er formand for Refugees Welcome.

Hun vurderer, at der er stor sandsynlighed for, at tvillingebrødrene slet ikke havner i Irak. I stedet vil de sidde i mange år på et udrejsecenter. For Irak har ikke kutyme for at tage imod folk.

- Hvis ikke Irak vil tage imod dem, så kommer de i udrejsecenter. Der er jo ingen grund til, at han pludselig skal tilbringe resten af sit liv i et udrejsecenter. Det kommer desuden til at koste skatteyderne masser af penge, siger hun.

Vi har spurgt Ahmad Zanon om, hvorfor han mener, han skal blive i Danmark.