Populære turistskilte vælter frem langs motorvejene: Ingen kender effekten

Over 100 turistattraktioner har siden 2017 ansøgt om skilte ved motorvejen, men ingen kender skiltenes effekt på besøgstallet.

Over 100 danske seværdigheder har de sidste to år ansøgt om at få opsat et turistskilt langs motorvejen, men ingen kender skiltenes effekt på besøgstallet.

Langs de danske motorveje kan du næsten ikke undgå at køre forbi et af de mange, brune turistoplysningsskilte. Fremover kan du køre forbi endnu flere. Vejdirektoratet har siden 2017 modtaget 112 ansøgninger fra danske seværdigheder, der ønsker at få opsat et turistskilt langs motorvejen. Lige nu behandler Vejdirektoratet seks ansøgninger, hvoraf den ene ansøgning kommer fra Nationalpark Vadehavet.

Her håber projektkonsulent, Sara Lindholdt, at turistskiltene kan udbrede et større kendskab til nationalparken, der både rummer Rømø og Tøndermarsken.

- Vi skal gøre folk opmærksomme på, at vi har noget helt unikt her i landet, siger hun.

(Foto: (Grafik) Signe Heiredal © dr)
(Foto: (Grafik) Signe Heiredal © dr)

Turistskiltenes effekt er svær at afgøre

Hvorvidt forbipasserende drejer af ved motorvejen på grund af skiltet eller andre årsager, er svært at blive klog på.

Den lille attraktion Verdenskortet ved Hobro har oplevet en stigning på 20 procent i antallet af besøgende, efter de har fået sat skiltet op ved motorvejen, fortæller ejeren Flemming Cassøe. Om de besøgende kommer på grund af skiltet, kan ejeren dog ikke afgøre.

- Vi har markant flere besøgende i år, men om det skyldes skiltet, sommerens gode vejr eller vores nye strategi på de sociale medier, det er svært at afgøre, siger han.

På Frøslevlejrens Museum har besøgstallet ikke ændret sig, så om deres nyopsatte skilt har nogen betydning, er endnu kun spekulationer for Henrik Skov Kristensen, der er leder ved museet.

- Sommerens gode vejr er jo ringe museumsvejr for os. Det er måske tegn på skiltets effekt, at vi formår at holde besøgstallet oppe, men det er rene spekulationer, siger han.

Selvom effekten ikke er tydelig, så er skiltet ikke forgæves, mener Henrik Skov Kristensen.

- Skiltet synliggør os, og gør folk bevidste om vores attraktion. Vi har ikke noget at miste, så jeg tror på, at det udvikler sig, siger han.

Flere skilte kan mindske betydningen

Selvom Vejdirektoratet modtager mange ansøgninger, så er det langt fra alle attraktioner, der får lov til at få et skilt op.

Skiltene signalerer, at der ligger en særlig attraktion med en vis kvalitet, siger Janne Liburd, der er professor i turisme ved Syddansk Universitet. For mange skilte vil mindske betydningen af dem, mener hun. - Man skal være tro mod den oprindelige tanke bag skiltene om, at de henviser til attraktioner med særlig, national kvalitet. Ellers risikerer man at udvande grundtanken bag, siger hun.