Prisregn og stjernedrys over Vadehavets millionbyggeri

Siden åbningen i år har Vadehavscentret modtaget flere priser og stor hæder for arkitekturen.

Vadehavscentret med det fire meter tykke stråtag, der i september blev kåret til verdens bedste stråtag. (Foto: Bo Bork Bechsgaard © dr)

Det regner med priser og drysser med stjerner over Vadehavscentret i Vester Vedsted syd for Ribe.

Hæderen er både af national men også international karakter. Tirsdag modtog byggeriet Esbjerg Byfonds pris for ”enestående arkitektur”.

Det vestjyske center kan også bryste sig af, at danne skellet under verdens bedste stråtag – en pris Vadehavscentret vandt ved en international konference i England tilbage i september.

Igen i dag jubler de på centret i Vester Vedsted. 'Årets Byggeri 2017' hedder prisen, som Vadehavscentrets leder, Klaus Melbye, kunne modtage i formiddags.

- Jeg er fuldstændig lagt ned. Det er så stort og fantastisk for os. Én ting er at vi får mange priser i år – men den her, den er helt fantastisk, fortæller han.

Prisen som Årets Byggeri er prestigefyldt, da den bliver uddelt af en dommerkomité bestående af en række store aktører i den danske byggebranche.

En del af begrundelsen for sejren lyder, at Vadehavscentret er en ”imponerende blanding af sublimt håndværk og overrumplende skulpturel, moderne arkitektur”.

Vadehavet på verdenskortet

Formanden for dommerkomitéen, arkitekten Scott

Vadehavscentret

Det danske vadehav kom på UNESCOs verdensarvsliste i 2014.

På Vadehavscentret kan publikum få indblik i tidevandet, dyrelivet, stormfloderne, trækfuglene og de store fuglesværme, der er i området.

Centret bliver desuden brugt til undervisning af skoleklasser.

Hollingsworth, giver naturligt nok byggeriet store ord med på vejen.

- Huset, som vi står i her i dag, er et projekt, som er det allervigtigste for Danmark i år. Den allervigtigste måde hvorpå man kan vise, hvad samfundet kan, og hvad vi i Danmark står for, siger han.

Og det er bestemt ikke uden betydning at modtage sådan en pris, fortæller leder Klaus Melbye. For Vadehavscentret betyder de mange priser mere omtale, og det er noget Klaus Melbye kan bruge til noget.

- Vi vil gerne sættes på verdens- og danmarkskortet på samme tid, for det er et fantastisk område, vi formidler, fortæller Klaus Melbye.

Vadehavscentret vandt Årets Byggeri 2017 i kategorien Åben. Den ære deler de med LEGO House i Billund. Dommerne besluttede at kåre to vindere i Åben-kategorien, da der ikke blev uddelt en pris i Erhverv-kategorien i år.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.