Privat samler åbner museum med guldalderkunst til millioner

Eckersberg, Picasso og Krøyer fylder Christian Panbos kontor. Nu åbner han privat museum.

Christian Panbo samler gulaldermalerier - Eckersberg er hans store kunstkærlighed.

Nogle samler på frimærker, andre på porcelænsfigurer. Og så er der dem, der samler på kunst.

Én af dem er erhvervsmanden Christian Panbo fra Rødekro, og det er ikke småting, der hænger på kontoret udenfor Aabenraa.

Guldalder- og Skagensmalerier, børnetegninger af Dronning Margrethe, et originalt H.C. Andersen manuskript og en enkelt Picasso - i øvrigt et impulskøb - udgør Christian Panbos samling.

- Det giver mig betydeligt mere at være omgivet af kunst end at være omgivet af penge. Pengene står jo bare i banken. Så er det sjovere at have det på væggen, siger kunstentusiasten, der nu har bygget et hus til sine værker. Til marts åbner han det lille private museum på 204 kvadratmeter for offentligheden.

Det er særligt guldaldermaleren Christoffer Wilhelm Eckersberg, der har fanget Christian Panbos interesse.

- Det interessante ved ham er, at han er født i Varnæs sogn lige her øst for Aabenraa. De kalder ham guldalderens fader. Jeg synes, hans værker er perfekte, fortæller Christian Panbo.

Til marts får offentligheden mulighed for at se Christian Panbos kunstsamling her i det lille museum.

Hver og én af hans værker er købt kontant. Christian Panbos far lærte ham nemlig, at man ikke skal købe noget, hvis man ikke har pengene til at betale kontant. Det var måske dét, der gjorde, at Ekstra Bladet kaldte ham "den mystiske køber", da han købte en Eckersberg-maleri til 1,6 millioner på en auktion i november sidste år.

Ifølge køberen selv var den titel dog en journalistisk stramning.

- Jeg er ikke mere mystisk, end der er honning i en tusch, siger han.

Statens Museum for Kunst: Der findes mange private samlere

Christian Panbo er ikke alene med sin passion for kunst. Der findes nemlig mange private kunstsamlere i Danmark, forklarer Peter Nørgaard Larsen, der er samlings- og forskningschef på Statens Museum for Kunst.

- Mange af de store museer, vi kender i dag, eksisterer kun på grund af private samlere. Den Hirschsprungske Samling, Ordrupgaard og Glyptoteket udspringer alle fra private samlinger, siger han.

På museerne er der mange regler for, hvad en udstilling skal kunne, men hos de private samlere er der ingen regler.

- Det er som regel ét menneskes passion, der har båret samlingen fremad. Det er også det, der gør de her samlinger til noget helt særligt, fordi du køber efter dit eget hoved og din eget passion. Det kan nogle gange give en lidt usammenhængende men spændende samling, fortæller Peter Nørgaard Larsen.

Hvor mange millioner Christian Panbo har brugt på kunstværker, vil han ikke ud med.

Men når det lille museum åbner i marts, kan der sagtens komme nye værker til med tiden. Som en ægte samler er han aldrig rigtig færdig.

- Jeg vil gerne købe flere malerier af Eckersberg. Hvis de er til at betale, smiler han.

Når museet åbner i Rødekro, vil der være en lille betaling for entré og en café i huset.

Facebook
Twitter