Private dagplejere: Kommunen straffer os

De private dagplejere føler sig chikaneret i mange kommuner landet over. Forholdene for at drive dagplejevirksomhed er forringet, men det afviser kommunerne.

De private dagplejere føler sig chikaneret af kommunen mange steder i landet. Det er dog ikke det billede man ser hos kommunerne. (Arkivfoto) (Foto: Colourbox © Colourbox)

Flere private dagplejere eller børnepassere oplever, at kommunerne gør livet surt for dem.

I flere kommuner landet over melder flere private dagplejere om, at kommunerne gør det svært for dem at drive deres virksomhed.

Ditte Louise Skriver er privat dagplejer i Ringsted, og hun er administrator af en af de største facebookgrupper for private dagplejere. Og konflikterne mellem kommune og de private dagplejere fylder meget her:

- Det som vi oftest ser, omhandler kommunens ledelse af dagplejerne eller de kommunale dagplejeres modstand til de private, siger hun.

- Det er, som om der bliver sat stopklods op eller spændt ben. De skal bare have mulighed for at drive deres virksomhed, siger Ditte Louise Skriver.

Kommunen er efter os!

Også i Esbjerg oplever dagplejerne at føle sig chikaneret. Henriette Christiansen, der er privat dagplejer, har også oplevet, at kommunen udfordrer hendes virksomhed.

- De er efter os, det synes jeg i allerhøjeste grad. De straffer os, siger hun.

Henriette Christiansen har tre episoder, hvor hun har sendt børn i børnehaven. Her var beskeden fra kommunen til forældrene, at deres børn ikke kunne få en plads i den kommunale børnehave, fordi de havde været passet privat. Dermed måtte de tage en privat børnehave, siger hun.

Dagplejer Ditte Marie Skriver kan også fortælle om åbenlys chikane fra kommunens side.

- Jeg har set eksempler på kommuner, der har bedt private dagplejere om ikke at kalde sig dagplejer i virksomhedsnavnet og på hjemmesiden, siger hun.

Tvunget til at tage barnet ud af dagplejen et halvt år før tid

I de tilfælde hvor forældrene måtte tage deres børn ud af dagplejen, for at få plads i en privat børnehave, var de nødsaget til at gøre det helt op til et halvt år før tid, og det går ud over dagplejerne. Det kan vi jo ikke leve af, siger Henriette Christiansen.

Hun er chokeret over tonen mellem kommunen og de private dagplejere:

- Jeg har været dagplejer i så mange år, og jeg har da aldrig oplevet noget lignende. Aldrig oplevet så meget modarbejde som lige nu, siger hun.

Esbjerg Kommune kan ikke genkende billedet af at der skulle foregå chikane af dagplejerne, og afviser at det er sådan det forholder sig.

- Det undrer mig meget, hvis nogen skulle føle sig presset eller chikaneret. De private pasningstilbud er en vigtig del af viften med tilbud til forældrene, siger Merethe Løvmose, dagtilbudschef i Esbjerg Kommune. 

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter