Private firmaer bader flere ældre

Ældre vælger i stigende grad privat hjælp, når de skal i bad og have tøj på.

Mange ældre borgere vælger private firmaer til at hjælpe sig med rengøringen. Og nu vokser interessen også for privat hjælp til den personlige pleje.

Ifølge Dansk Industri og Danmarks Statistik valgte 9,7 procent af ældre, visiterede borgere i 2012 år en privat løsning til personlig pleje. Det er en stigning fra fem procent i 2009.

- Hos os har vi haft en stor stigning på 40 procent inden for plejeområdet, siger direktør Hans Torp fra firmaet Dan Ren Service der tilbyder privat hjemmepleje i flere sønderjyske byer.

Samme person bader den ældre

Fremgangen for de private firmaer skyldes, at mange ældre gerne vil købe ekstra hjælp udover det, de har ret til, tror Hans Torp:

- For eksempel har vi nogen, der bliver visiteret til bad måske en gang om ugen, hvor de så vælger at købe en ekstra ydelse hos os, så de kan komme i bad en gang mere i ugen, fortæller Hans Torp og fortsætter:

- Fordelen hos os i forhold til andre steder er, at det er den samme person, som kommer og bader dem, siger Hans Torp.

Kommunens ordning havde for stor udskiftning

En af de ældre, der har valgt at lade den personlige pleje blive udført af en privat udbyder, er Elna Dalgaard fra Sønderborg.

Hun har tidligere fået kommunal hjælp til rengøring, men efter mange dårlige oplevelser gik hun over til et privat rengøringsfirma, betalt af kommunen. Hun har benyttet sig af to private firmaer til rengøring, det første blev dårligt efter noget tid, men hun er meget glad for det hun har nu.

I forhold til personlig pleje er hun visiteret til at få hjælp til at få støttestrømper af og på hver dag, og her har hun fra starten brugt det private firma CaRas pleje og omsorg, som hun er blevet meget glad for.

- De private overholder tidspunkterne og jeg får gjort de ting jeg er visiteret til. Det giver mig en stor tryghed. Kommunens ordning havde svært ved at overholde aftaler og der var stor udskiftning blandt personalet, siger Elna Dalgaard til DR Syd. 

Firma er gået fra nul til 35 mand

Også firmaet Sønderjysk Pleje mærker en voksende interesse for et privat alternativ til kommunens hjemmepleje, siger firmaets ejer Kirsten Bertelsen:

- Vi har oplevet en stor vækst. Vi er faktisk vokset fra nul til 35 mand på bare to år, siger Kirsten Bertelsen.

Siden 2003 har ældre borgere haft ret til at vælge privat hjemmeservice på kommunens regning.

FacebookTwitter