Provins lokker med tredages ophold: Lægestuderende står i kø

Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg prøver alternative metoder for at komme lægemanglen til livs.

Anna Lyhne starter sin bachelor i medicin på Syddansk Universitet i Odense til september. Hun meldte sig til sommerskolen i Esbjerg for at snuse til byen og kandidatuddannelsen på Sydvestjysk Sygehus. (Foto: Susanne Kristine Terman Pedersen © (c) DR)

Undervisning i kikkertkirurgi og øvelser i blodprøvetagning kombineret med fællesspisning og socialt samvær.

Det er noget af det, som de kommende medicinstuderende på Sydvestjysk Sygehus’ sommerskole i Esbjerg har mulighed for at prøve. Og det er strømmet ind med tilmeldinger.

Den nye sommerskole for unge medicinstuderende, der løber over tre dage, er nemlig fuldt optaget, mens 21 håbefulde studerende står på venteliste.

For selvom det først er om tre år – i sommeren 2022 - at medicinstuderende kan læse deres kandidat på Syddansk Universitet i Esbjerg, forsøger uddannelsen allerede nu at charmere unge til byen.

Derfor vækker det stor optimisme både blandt direktionen på Sydvestjysk Sygehus og hos ledelsen på Syddansk Universitet, at der er næsten dobbelt så mange ansøgere til den frivillige sommerskole, der netop nu bliver holdt på sygehuset, end der var plads til.

- Vi har ramt noget, de unge er interesserede i. Og vi håber da, at interessen for sommerskolen er udtryk for, at de unge også kan finde på at vælge os til, når de skal tage deres kandidat om tre år, siger Anna-Marie Bloch Münster, der er lægefaglig direktør på Sydvestjysk Sygehus.

  • De 30 studerende, der begyndte på sommerskolen i dag, er blandt de første, som kan søge om at læse deres kandidat om tre år på SDU i Esbjerg. (Foto: Susanne Kristine Terman Pedersen © (c) DR)
  • 21 kommende medicinstuderende måtte nøjes med venteliste til de tre dages intensive charmeoffensiv i Esbjerg. Derfor overvejer Sydvestjysk Sygehus nu også at oprette en vinterskole for at holde de unges interesse ved lige. (Foto: Susanne Kristine Terman Pedersen © (c) DR)
  • Fra sommeren 2022 kan lægestuderende vælge at tage deres kandidat på Syddansk Universitet i Esbjerg. (Foto: Susanne Kristine Terman Pedersen © (c) DR)
  • Sommerskolen er et samarbejde mellem Sydvestjysk Sygehus og Syddansk Universitet i håb om at trække flere studerende og i sidste ende flere læger til Esbjerg. (Foto: Susanne Kristine Terman Pedersen © (c) DR)
1 / 4

’En god mulighed’

Én af de unge, der har valgt at bruge den sidste del af sommerferien på sommerskole, er 21-årige Anna Lyhne fra Odense. Hun starter sin bachelor i medicin på Syddansk Universitet i Odense til september.

- Jeg har aldrig været i Esbjerg før, så jeg så det både som en god mulighed for at snuse til min nye uddannelse, høre mere om den nye kandidatuddannelse i Esbjerg samtidig med, at jeg kan se, hvad Esbjerg kan tilbyde som studieby, siger hun.

Den tre dage lange sommerskole er blevet til i et samarbejde mellem sygehuset og Syddansk Universitet.

Sommerskoleeleverne skal både høre om den nye kandidatuddannelse, følge i hælene på en ung læge på sygehuset og opleve Esbjerg som studieby.

- Vi vil gerne have, at de studerende allerede nu skal vide, at der er mulighed for at komme til Esbjerg og læse videre. De skal være i Odense i tre år, men det er rart for dem at vide allerede nu, at de måske skal rykke teltpælene op, siger Tina Kold Jensen, der er leder af kandidatuddannelsen på Syddansk Universitet i Esbjerg.

- Vi vil gerne vise dem, at Esbjerg kan være et godt alternativ til Odense.

Charmeoffensiv fortsætter

Selvom sommerskolen kun varer i tre dage, er Sydvestjysk Sygehus og Syddansk Universitet slet ikke færdige med deres charmeoffensiv over for de unge lægestuderende. Sygehuset overvejer både at oprette en vinterskole og tilbyde de unge sommerferiejobs.

På Syddansk Universitet er man i fuld gang med at forberede den nye kandidatuddannelse, og her er målet, at den skal være endnu bedre end den, der tilbydes i Odense.

- Uanset hvor de unge tager deres lægeuddannelse på SDU, så får de en fantastisk uddannelse. Men i Esbjerg bliver det muligt for os at tilbyde en fast mentor, de studerende bliver tilknyttet en fast afdeling og får langt mere patientkontakt. Det er nemmere at få til at fungere med 30 på en årgang frem for 180, siger Tina Kold Jensen.

Alternativ løsning på lægemanglen

Det var tilbage i 2017, at Region Syddanmark i samarbejde med Syddansk Universitet sendte ansøgningen om at få lov til at starte en lægeuddannelse i Esbjerg til sundhedsministeren.

Det skete i kølvandet på flere års forgæves forsøg på at få flere læger til det sydvestjyske, hvor lægemanglen er stor. I december 2018 var tilladelsen i hus.

- Vi ved, at vi mangler læger i både det vestjyske og sønderjyske, og vi ved også, at læger tit slår sig ned og arbejder i nærheden af, hvor de er blevet uddannet. Så det her er vores bud på at løse problemet med lægemanglen, forklarer Stephanie Lose, formand for Region Syddanmark.

Sundhedsministeriet udgav tilbage i 2017 en lægedækningsrapport, hvor regeringens lægedækningsudvalg konkluderede, at det i højere grad er sociale eller familiemæssige relationer end jobbet, der har betydning for, hvor lægerne slår sig ned.

Erfaringer fra Aalborg peger i samme retning. Her blev der i 2010 oprettet en lægeuddannelse, og det har betydet, at 15 ud af 21 medicinske kandidater er blevet i landsdelen efter endt uddannelse.

Det kunststykke håber regionsrådsformanden nu at kunne gøre Aalborg efter i det syd- og sønderjyske.

- Det er rigtig vigtigt, at vi sikrer lægedækningen. Det er fundamentet for, at vi kan bo og trives i alle dele af landet. Man skal have sin egen familielæge, man kan gå til, hvis man bliver syg. Og man skal kunne blive behandlet af specialister på sygehuset, også selvom det ikke ligger i en af de største byer i landet, siger Stephanie Lose.

Unge læger begejstrede

Hos Foreningen af Danske Lægestuderende er formand Claas Johansen ikke overrasket over, at der er venteliste for at komme på sommerskole på Sydvestjysk Sygehus.

- Sygehuset i Esbjerg har et rigtig godt ry som klinisk praktikplads blandt de lægestuderende, så det overrasker mig faktisk ikke, at der er flere ansøgere end pladser til den her nye sommerskole, siger han.

Og formanden er helt enig i, at det er nemmere at flytte med de unge studerende end de færdiguddannede læger.

- Vi kan se på erfaringerne fra Aalborg, at ved at vende tingene på hovedet og flytte lægeuddannelsen ud i landet, er det nemmere at fastholde de færdiguddannede læger.

- Jeg tror da godt, at Esbjerg kan tolke den opbakning, de allerede nu ser til deres sommerskole, som et udtryk for, at de unge studerende gerne vil læse i byen, fortsætter Claas Johansen.

På Sydvestjysk Sygehus glæder den lægefaglige direktør sig til tre dage med de 30 studerende på sommerskolen, hvor hun håber at blive endnu klogere på, hvad der skal til for at få dem til at vælge at læse deres kandidat i Esbjerg.

- Det er både os på sygehuset, men også i kommunen og på universitetet, at det er rigtig vigtigt, vi får at vide, hvordan vi bedst muligt sikrer, at de unge mennesker også har lyst til at tage deres kandidatuddannelse her i Esbjerg.

- Jeg håber, at vi får vist dem på de her tre dage, at man både kan tage en fantastisk uddannelse på sygehuset, være en ung ambitiøs læge og have et godt familieliv i Esbjerg, siger Anna-Marie Bloch-Münster.

Facebook
Twitter